Парадигма розвитку соціогуманітарного знання й освіти в інформаційному суспільстві - Богачев, Р. М.; Богачев, Роман Михайлович; Bohachev, Roman M.; Богдановський, Ігор Валерійович; Богдановський, І. В.; Bohdanovskyi, Ihor V.; Льовкіна, Олена Геннадіївна; Олена, Льовкіна; Lovkina, Olena; Lovkina, Olena H. (Одеса, 2021)
У статті розглядаються основні тенденції розвитку феномена освіти в глобалізованому інформаційному суспільстві. Наголошується на необхідності створення нової освітньої парадигми, яка буде характеризуватися гуманізацією всіх сторін освітнього процесу. До системи освіти, крім механізму сприйняття інформації, вироблення вмінь і навичок, має бути добавлено завдання формування здатності до розуміння перспектив виживання людства, виходячи зі стратегічних пріоритетів сталого розвитку суспільства. Зазначається, що необхідні їй знання людина повинна отримувати індивідуально, а для цього вона має бути мотивованою й отримати звичку та навичку самостійного пошуку нових знань. Для людини важливою якістю має стати бажання і здатність бачити не тільки вчорашній і сьогоднішній, а й завтрашній день. Забезпечення такої можливості передбачає, що сама система освіти буде спрямована на випереджувальний розвиток особистості. Знання про людину, культуру, суспільство, політику, історію з часом займе належне йому центральне місце в системі освіти й виконуватиме провідну роль як у свідомості окремої особистості, так і в суспільстві, сприяючи їхньому гармонійному розвитку. Акцент буде перенесено із суто навчальної діяльності на навчально-пізнавальну, що забезпечить перехід від переважно інформативних до активних методів і форм навчання з використанням елементів проблемності, наукового пошуку, активізації самостійної роботи. Усе це сприятиме створенню умов для самоствердження, самореалізації й самовизначення особистості. Особистісно орієнтований зміст освіти забезпечує розвиток цілісної людини, яка прагне до максимальної реалізації своїх можливостей і є відкритою до сприйняття нового досвіду. Важливим складником нової парадигми освіти є ідея її безперервності. Безперервність освіти означає, що людина вчиться постійно, без тривалих перерв, переходить від одного виду освітньої діяльності до іншого, з більш низького рівня на більш високий. Наголошується, що впровадження нової освітньої парадигми дасть змогу свідомо формувати гармонійну людину нового типу, яка матиме рівномірно розвинені творчі здібності, інтелект, емоційно-вольову й духовно-моральну сторони своєї особистості. У центрі нової парадигми освіти буде перебувати людина в її повному вимірі (як єдність тіла, розуму, емоцій і душі), здатна жити в гармонії з природним і культурним середовищем.

The main tendencies of development of the phenomenon of education in the globalized information society are considered in the article. It emphasizes the need to create a new educational paradigm, which will be characterized by the humanization of all aspects of the educational process. In addition to the mechanism of perception of information, development of skills and abilities, the task of forming the ability to understand the prospects of human survival, based on the strategic priorities of sustainable development of society, should be added to the education system. It is noted that a person must receive the necessary knowledge individually, and for this he must be motivated and get the habit and skill of independent search for new knowledge. Knowledge about people, culture, support, politics, history with an hour loan to the right central place in the system of education and visibility, I will play a role in the quality of the special features of harmony, as well as in the promotion. For the success in the implementation of the new educational paradigms, we see the synthesis of the rose and feel. An important quality for a person should be the desire and ability to see not only yesterday and today, but also tomorrow. Providing such an opportunity implies that the education system itself will be aimed at the advanced development of the individual. Personally oriented content of education provides the development of a holistic person who seeks to maximize their potential and is open to new experiences. An important component of the new paradigm of education is the idea of its continuity. Continuity of education means that a person learns constantly, without long breaks, moves from one type of educational activity to another, from a lower level to a higher one. It is emphasized that the introduction of a new educational paradigm will consciously form a harmonious person of a new type, who will have evenly developed creative abilities, intelligence, emotional, volitional and spiritual and moral aspects of his personality. At the center of the new paradigm of education will be a person in its full dimension (as the unity of body, mind, emotions and soul), able to live in harmony with the natural and cultural environment.
Богачев Р. М. Парадигма розвитку соціогуманітарного знання й освіти в інформаційному суспільстві / Р. М. Богачев, І. В. Богдановський, О. Г. Льовкіна // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 32. - С. 8-13. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i32.1016
Keywords: інформаційне суспільство; освіта; освітня парадигма; особистість; творчі здібності; розвиток; formation society; education; educational paradigm; personality; creative abilities; development; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Pedgogical work