Важливість самооцінки для психічного здоров'я : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Аль-Бітар, Софія Сафуанівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Робота присвячена теоретико-емпіричному вивченню значущості самооцінки як психологічного ресурсу, що впливає на збереження та підтримку психологічного здоров’я особистості. Актуальність дослідження обумовлена зростанням психологічного навантаження на особистість у сучасному суспільстві, що супроводжується підвищеною тривожністю, емоційним виснаженням та психосоматичними проявами. Самооцінка розглядається як ключовий механізм внутрішньої регуляції, який сприяє адаптації до стресових ситуацій, забезпеченню емоційної стабільності та загального ментального благополуччя. Здійснено системний теоретичний аналіз психологічних підходів до розуміння феномену самооцінки та її взаємозв’язку з показниками психологічного здоров’я. В емпіричній частині дослідження застосовано комплекс психодіагностичних методик, які дозволили кількісно оцінити рівень самооцінки, емоційне самопочуття, рівень тривожності, симптоми депресії та загальне психологічне благополуччя. Встановлено, що вищий рівень самооцінки асоціюється з нижчими показниками тривожності та депресивних проявів, а також з більш вираженою емоційною стійкістю та задоволеністю життям. Проаналізовано особливості формування самооцінки в умовах соціального тиску, інформаційного перевантаження та зростання ролі цифрових медіа. Обґрунтовано потребу у впровадженні психопрофілактичних програм, спрямованих на розвиток позитивного самосприйняття. Розроблено практичні рекомендації щодо підтримки адекватної самооцінки, які можуть бути використані у сфері психологічного консультування, освіти та профілактики ментальних розладів. Зазначені результати мають потенціал для подальшої розробки міждисциплінарних підходів до збереження психічного здоров’я населення. The work is devoted to the theoretical and empirical study of the significance of self-esteem as a psychological resource that affects the preservation and maintenance of the psychological health of the individual. The relevance of the study is due to the increase in the psychological burden on the individual in modern society, which is accompanied by increased anxiety, emotional exhaustion and psychosomatic manifestations. Self-esteem is considered as a key mechanism of internal regulation that contributes to adaptation to stressful situations, ensuring emotional stability and general mental well-being. A systematic theoretical analysis of psychological approaches to understanding the phenomenon of self-esteem and its relationship with indicators of psychological health was carried out. In the empirical part of the study, a complex of psychodiagnostic methods was applied, which allowed to quantitatively assess the level of self-esteem, emotional well-being, level of anxiety, symptoms of depression and general psychological well-being. It was found that a higher level of self-esteem is associated with lower rates of anxiety and depressive symptoms, as well as with more pronounced emotional stability and life satisfaction. The features of the formation of self-esteem in conditions of social pressure, information overload and the growing role of digital media are analyzed. The need for the implementation of psycho-prophylactic programs aimed at developing positive selfperception is substantiated. Practical recommendations for supporting adequate selfesteem are developed, which can be used in the field of psychological counseling, education and prevention of mental disorders. These results have the potential forfurther development of interdisciplinary approaches to preserving the mental health of the population.
Аль-Бітар С. С. Важливість самооцінки для психічного здоров'я : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / С. С.Аль-Бітар. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 78 с.
Keywords: самооцінка; психологічне здоров’я; емоційна стійкість; психопрофілактика; тривожність; депресивні симптоми; самосприйняття; психогігієна; психологічна адаптація; ментальне благополуччя; self-esteem; psychological health; emotional stability; psychoprophylaxis; anxiety; depressive symptoms; self-perception; psycho-hygiene; psychological adaptation; mental well-being