Питання співвідношення сімейних та цивільних зобов’язань - Хараджа, Наталя Вікторівна; Хараджа, Наталья Викторовна; Haradja, Natalia V. (My University, 2009)
Представлена наукова стаття присвячена проблемам співвідношення сімейних і цивільних зобов'язань через призму визначення самостійності предмета сімейного права як галузі. У висновку зроблено власний висновок про те, що розглядаючи питання про можливість застосування норм цивільного права до регулювання сімейних зобов'язань, а також аналоги цивільного закону, необхідно пам'ятати про зміст сімейних відносин і кожен раз зіставляти ту чи іншу норму цивільного права з «духом» сімейного права .

Представленная научная статья посвящена проблемам соотношения семейных и гражданских обязательств через призму определения самостоятельности предмета семейного права как отрасли. В заключении сделан собственный вывод о том, что рассматривая вопрос о возможности применения норм гражданского права к регулированию семейных обязательств, а также аналоги гражданского закона, необходимо помнить о содержании семейных отношений и каждый раз сопоставлять ту или иную норму гражданского права с «духом» семейного права.

The article under consideration is devoted to the issues of correlation of the domestic and civil obligations in the light of family law subject independence definition as a law field. In the end the own conclusion is made as follows: considering the issue of the possibility of the civil law norms applying to the family obligations regulation and the civil law prototypes, one should remember about the family relations content and should compare every certain civil law norm with the family law «spirit».
Хараджа Н. В. Питання співвідношення сімейних та цивільних зобов’язань / Н. В. Хараджа // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С. 286-293.
Keywords: сімейні зобов’язання; цивільні зобов’язання; сімейне право; сімейно-правове регулювання; семейные обязательства; гражданские обязательства; семейное право; семейно-правовое регулирование; family obligations; civil liability; family law; family and legal regulation