Підтримання публічного обвинувачення в суді - основна кримінально-процесуальна функція прокурора - Москаленко, О. В.; Москаленко, Е. В.; Moskalenko, O. V. (Одеса : Гельветика, 2018)
В даній статті досліджуються питання щодо сутності публічного обвинувачення, як основної кримінально-процесуальної функції прокурора. Аналізуються точки зору вчених, щодо моменту виникнення обвинувальної функції у кримінальному процесі та її змісту. Наводяться аргументи відносно того, що підтримання публічного обвинувачення - це головна і єдина кримінально-процесуальна функція прокурора при розгляді матеріалів кримінального провадження судом першої інстанції, яка займає домінуюче становище у системі кримінально-процесуальних функцій. Зазначається, що виконання прокурором у суді процесуальної функції обвинувачення - це практична реалізація тих висновків, до яких він прийшов на стадії досудового розслідування. Функція обвинувачення, що виконується прокурором у кримінальному судочинстві, спрямована не тільки на висунення обвинувачення і доведення його перед судом, а виступає також правовим засобом захисту інтересів особи, держави і суспільства від злочинних посягань в цілому.

Поддержание публичного обвинения в суде - основная уголовно-процессуальная функция прокурора. В данной статье исследуются вопросы относительно сущности публичного обвинения, как основной уголовно процессуальной функции прокурора. Анализируются точки зрения ученых относительно момента возникновения обвинительной функции в уголовном процессе и ее содержания. Приводятся аргументы относительно того, что поддержание публичного обвинения в суде - это главная и единственная уголовно-процессуальная функция прокурора при рассмотрении материалов уголовного производства судом первой инстанции, которая занимает доминирующее положение в системе уголовно-процессуальных функций. Отмечается, что выполнение прокурором в суде процессуальной функции обвинения - это практическая реализация тех выводов, к которым он пришел на стадии досудебного следствия. Функция обвинения, которую осуществляет прокурор в уголовном судопроизводстве, направлена не только на выдвижение обвинения и доказывания его перед судом, но и является правовым средством защиты интересов личности, государства и общества от преступных посягательств в целом.

Maintaining a public prosecution in court is the main criminal procedural function of the prosecutor. The question of the nature of public prosecution, as the main criminal-procedural function of the prosecutor, is explored in this article. The points of view of scientists concerning the moment of appearance of the criminal function in the criminal process and its contents are analyzed. The author argues that the maintenance of a public prosecution is the main and only criminal-procedural function of the prosecutor among the criminal proceedings by a court of first instance, which occupies a dominant position in the system of criminal procedural functions. It’s noted that the prosecutor’s execution in the court of the procedural function of the charge is the practical realization of those conclusions from the stage of pre-trial investigation. The prosecution function of the prosecutor in criminal proceedings is not only for the prosecution and proving before the court, but also is legal remedy for protecting the interests of the person, the state and society from the criminal encroachments in general.
Москаленко О. В. Підтримання публічного обвинувачення в суді - основна кримінально-процесуальна функція прокурора / О. В. Москаленко // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 21 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2018. – C. 78-83.
Keywords: прокурор; судове провадження; кримінально-процесуальна функція; державне обвинувачення; публічне обвинувачення; прокурор; судебное производство; уголовно-процессуальная функция; государственное обвинение; публичное обвинение; prosecutor; court proceedings; criminal procedural function; state prosecution; public prosecution