Проблеми визначення поняття смарт-контракту - Зарічанський, Григорій Віталійович; Зарічанський, Г. В.; Zarichanskyi, Hryhorii V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Стрімкий розвиток цифрових технологій та поширення технології блокчейну зумовили появу якісно нового правового феномену – смарт-контракту. Незважаючи на широке практичне застосування цього інструменту в різних сферах – фінансах, нерухомості, страхуванні, логістиці – єдиного загальновизнаного правового визначення поняття «смарт-контракт» досі не вироблено ні в українській, ні в зарубіжній юридичній науці. Така термінологічна невизначеність є суттєвою перешкодою для належного правового регулювання відповідних відносин
Зарічанський Г. В. Проблеми визначення поняття смарт-контракту. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 277-279. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33151
Keywords: смарт-контракт; блокчейн; цивільно-правовий договір; правова природа; правове регулювання; цифрові активи; віртуальні активи; програмний код; самовиконуваний контракт; smart contract; blockchain; civil law contract; legal nature; legal regulation; digital assets; virtual assets; program code; self-executing contract