Особливості формування ідеї захисту прав людини у містах-державах Шумеру - Єфремова, Наталя Володимирівна; Єфремова, Н. В.; Ефремова, Наталья Владимировна; Yefremova, Natalia V. (My University, 2022)
У статті досліджено питання щодо виникнення перших концеп цій стосовно захисту прав людини в державі. Шумерська культура є найдавнішою культурою люд ства, що дійшла до нас у пам’ятниках власної писемності. Значення шумерських джерел важко переоцінити. Аналізуючи давні записи ми можемо стверджувати, що шумери високо цінували істину, доброту, закон, порядок, справедливість, свободу, чесноту, співчуття і милосердя. Отже, в основу законів Давнього Шумеру закладали відповідні елементи для боротьби з брехню і злом, беззаконням та безладом, несправедливістю, пригніченням, пороками і жорстокістю. Однак, мислителі Шумера не створили чіткого філjсофського вчення і не мали досить ясної системи моральних принципів чи заповідей. У шумерів не було спеціального зведення етичних норм. Людина та її призначення у сві- тогляді шумерських мислителів не були значними об’єктами. Права людини тоді по суті виводились із розуміння її гідності та цінності в суспільстві, але обов’язок правителя захищати справедливість в державі було уперше літерально зафіксовано в Лагаше, у XXIV стоkітті до нашої ери. Така практика закріпилась надалі у законодавстві Давнього Шумеру. Згодом ідеї захисту прав людини (не лише привілейованої) у рабовласницькому суспільстві Давнього Шумеру позначились на законодавстві Давнього Вавилону. Найбільш відомими тут, безу- мовно, виступають Закони царя Хаммурапі. Значення шумерських та вавілонських джерел права важко переоцінити. Мабуть, най- суттєвішим їх внеском в історії права є писемна фіксація перших примітивних спроб забезпечення прав людини у державі. Ранні уяв- лення про загальні права людини не зароджувалися виключно в одній місцевості з якоюсь конкретною формою правління. Вони стосу- вались віковічних і універсальних питань щодо взаємовідносин між окремими людьми та суспільством. У цілому ж, накопичені у Шумерському царстві правові традиції та звичаї значно вплинули на роз- виток культури права в Давньому Єгипті та в інших країнах Світу, а в часи Давньої Греції Цицерон буде стверджувати, що в основі права лежить властива природі справедливість, яка вимагає не шкодити іншим і не порушувати чужу власність.
Keywords: права людини; справедливість; людина у правових традиціях Шумеру; human rights; justice; man in the legal traditions of Sumer