Еволюція інформаційного суспільства в Україні - Олефір, Іван; Олефір, І. В.; Olefir, Ivan (Одеса, 2017)
У статті досліджено еволюцію українського інформаційного суспільства, де головну роль відіграють інформація та інформаційні ресурси. Охарактеризовано нормативно-правову базу регулювання відносин в інформаційній сфері України, пов’язаних з виробленням, зберіганням, трансформацією та розповсюдженням інформації. Встановлено, що розвиток суспільних відносин в Україні має бути спрямований на підвищення інтелектуального потенціалу держави та стримуванням загроз, які несе у собі інформація для держави, суспільства, людини. Також вказано, що розвиток телекомунікацій та активне поширення інформаційних технологій у сучасному українському суспільстві, зростання обсягу інформаційних потоків, з одного боку, виступають еволюційним етапом розвитку, сприяють інформатизації суспільства та входженню до інформаційної доби, де базовими стратегічними ресурсами є знання та інформація. З іншого боку, виникає необхідність нових форм захисту інформації під впливом політичних та правових вимог до системи забезпечення інформаційної безпеки на державному рівні.

This article studies the evolution of the Ukrainian Information Society, where information and information re- sources play a major role. The regulatory and legal framework for regulation of relations in the information area of Ukraine related to the development, storage, transformation and dissemination of information is described. It has been established that the development of public relations in Ukraine should be aimed at raising the intellectual potential of the state and restraining threats that carries information for the state, society and man. It is also indicated that developing telecommunications and actively spreading information technologies in modern Ukrainian society, the growth in volume of the information flows, on the one hand, serve as an evolutionary stage of development, contribute to informatization of society and access to the information age, where basic strategic resources are knowledge and information. On the other hand, there is a need for new forms of information protection under the influence of political and legal requirements to the information security system at the state level.
Олефір І. В. Еволюція інформаційного суспільства в Україні / І. В. Олефір // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. Маршалек-Кава (голов. ред.), Д. В. Яковлев (відп. ред.) ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 6. – С. 26-29.
Keywords: інформаційне суспільство; розвиток інформаційного суспільства; глобальне інформаційне суспільство; інформаційні технології в управлінні; інформаційні відносини; інформаційна безпека; національні інтереси; informative society; development of informative society; global informative society; information technologies in a management; right on public information; informative relations; informative safety; national interests; Research Subject Categories::TECHNOLOGY; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science