Генеза територіальної громади як соціокультурного явища - Сосуновський, В. С.; Сосуновский, В. С.; Sosunovsky, V. S. (My University, 2017)
Статтю присвячено проблемі генезису територіальної громади як соціокультурного явища. Автор аналізує основні етапи розвитку територіальної громади, їх специфіку, проблеми функціонування в різноманітних соціокультурних системах, тенденції подальшого розвитку. Автор стверджує, що форма, контент та соціальна роль територіальної громади обумовлюються історично-формаційними та цивілізаційними чинниками. Автор виокремлює такі типи громади як територіальна громада Давнього світу, епохи Середньовіччя, Нового часу та Ринково-модерної епохи. Аналізуються особливості форм територіальної громади, її функції та соціокультурна роль в процесі еволюції суспільства і держави. Впровадження досягнень Четвертої промислової революції обумовить зміну технології самоврядування в територіальних громадах, урізноманітнить форми та ефективність активності мешканців громад.

Статья посвящена проблеме генезиса территориальной общины как социокультурного явления. Автор анализирует основные этапы развития территориальной общины, их специфику, проблемы функционирования в различных социокультурных системах, тенденции дальнейшего развития. Автор утверждает, что форма, контент и социальная роль территориальной общины определяются как цивилизационными, так и историческо-формационными факторами. Автор выделяет такие типы как территориальная община Древнего мира, эпохи Средневековья, Нового времени и Рыночно-модернистской эпохи. Анализируются особенности форм территориальной общины, ее функции и социокультурная роль в процессе эволюции общества и государства. Внедрение достижений Четвертой промышленной революции обусловит изменение технологии самоуправления в территориальных общинах, разнообразит формы и эффективность активности жителей общин.

The article is devoted to the problem of the genesis of the territorial community as a social and cultural phenomenon. The author analyzes the main stages of the evolution of the territorial community, their specificity, the problems of functioning in various social and cultural systems, the trends of further development. The author claims that the form, content and social role of the territorial community are determined by both civilizational, historical and formational factors. The author singles out such types as the territorial community of the Ancient World, the Middle Ages, the New Time and the Market-Modern era. The peculiarities of the forms of the territorial community, its functions and social and cultural role in the process of the evolution of society and the state are analyzed. The introduction of the achievements of the Fourth Industrial Revolution will result in a change in the technology of self-government in territorial communities, diversify the forms and effectiveness of community activism.
Сосуновський В. С. Генеза територіальної громади як соціокультурного явища / В. С. Сосуновський // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 123-126.
Keywords: територіальна громада; розвиток; суспільство; держава; влада; территориальная община; развитие; общество; государство; власть; territorial community; development; society; state; power