Методи захисту інформації користувачів у цифровому просторі : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Мельников, Костянтин Віталійович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему: «Методи захисту інформації користувачів у цифровому просторі» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 «Кібербезпека», освітньою програмою: Кібербезпека, містить 6 рисунків, 3 таблиці, 28 використаних джерела за переліком посилань. Робота виконана на 61 сторінках загального тексту, з яких 53 сторінок становить основний текст. Метою роботи є комплексне дослідження та аналіз сучасних методів захисту інформації користувачів у цифровому просторі, з акцентом на виявлення ефективних підходів до автентифікації, авторизації, шифрування та хешування, а також розробка комбінованої моделі безпеки, яка забезпечує надійний захист персональних даних в умовах зростаючих кіберзагроз і цифровізації суспільства. Результати роботи можуть бути використані при розробці та вдосконаленні інформаційно-телекомунікаційних систем, що потребують підвищеного рівня захисту користувацьких даних, зокрема в сферах електронного урядування, інтернет-банкінгу, медичних інформаційних платформ, освітніх сервісів, а також у корпоративних середовищах для побудови внутрішніх систем кібербезпеки. Можливими напрямками подальших досліджень є удосконалення алгоритмів багатофакторної автентифікації з використанням біометричних параметрів, дослідження стійкості криптографічних методів до атак із застосуванням квантових обчислень, а також розробка адаптивних систем виявлення аномалій у поведінці користувачів для своєчасного реагування на потенційні загрози. The qualification thesis on the topic: "Methods of User Information Protection in the Digital Space", submitted for the attainment of the first (bachelor's) level of higher education in the specialty 125 Cybersecurity, educational program: Cybersecurity, includes 6 figures, 3 tables, and 28 sources listed in the bibliography. The work comprises 61 pages of total text, with 53 pages forming the main body of the research. The purpose of the thesis is a comprehensive study and analysis of modern methods of protecting user information in the digital space, with a focus on identifying effective approaches to authentication, authorization, encryption, and hashing, as well as the development of a combined security model that ensures reliable protection of personal data under conditions of increasing cyber threats and the digitalization of society. The results of the thesis can be applied in the development and enhancement of information and telecommunication systems that require an increased level of user data protection – particularly in the fields of e-government, internet banking, medical information platforms, educational services, as well as in corporate environments for building internal cybersecurity systems. Possible directions for future research include the improvement of multi-factor authentication algorithms using biometric parameters, investigation of the resistance of cryptographic methods to attacks involving quantum computing, and the development of adaptive anomaly detection systems in user behavior to ensure timely response to potential threats.
Мельников К. В. Методи захисту інформації користувачів у цифровому просторі : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / К. В. Мельников. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 59 с.
Keywords: ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ; ЦИФРОВИЙ ПРОСТІР; КІБЕРБЕЗПЕКА; ПЕРСОНАЛЬНІ ДАНІ; INFORMATION PROTECTION; DIGITAL SPACE; CYBERSECURITY; PERSONAL DATA