Міжнародно-правові аспекти співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями - Вайцеховська, Оксана Р.; Вайцеховська, О. Р.; Vaitsekhovska, Oksana R. (Одеса : Гельветика, 2021)
Розглянуто форми та напрямки співпраці України з такими міжнародними фінансовими організаціями, як Міжнародний валютний фонд, Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Міжнародна група з протидії відмиванню грошей, Базельський комітет з банківського нагляду, Міжнародна організація комісій із цінних паперів, Міжнародна організація страхових наглядів. Зазначено, що співпраця України з цими міжнародними фінансовими організаціями здійснюється у двох основних напрямках: 1) розробка міжнародно-правових фінансових норм та консультативно-технічна підтримка щодо сприяння їх імплементації у національне законодавство; 2) фінансування (отримання позик, реструктуризація боргу, гарантування позик тощо). Проаналізовано особливості співробітництва України і МВФ у період з 1992 до 2021 року. Розглянуто фінансову та «не фінансову» форми співпраці з МВФ, види наданих Фондом програм фінансування та виконання Україною зобов’язань перед МВФ на різних етапах співпраці. Технічну допомогу (не фінансову) Фонд надає у сфері макроекономічної політики, грошово-кредитної політики, управління витратами, податкової політики, забезпечення стабільності фінансового сектору. Сформульовано наступні напрямки підвищення ефективності співпраці з МВФ: 1) максимальне використання можливостей МВФ задля сприяння розвитку країни шляхом проведення консультацій, вивчення результатів моніторингових досліджень МВФ та інших заходів; 2) концентрація ресурсів МВФ на стратегічних напрямах реалізації національної політики; 3) якісний аналіз проектної документації задля визначення доцільності залучення вказаних фінансових ресурсів.

Forms and areas of Ukraine’s cooperation with such international financial organizations as the International Monetary Fund, the International Bank for Reconstruction and Development, the International Finance Corporation, the Financial Action Task Force on Money Laundering, the Basel Committee on Banking Supervision, the International Organisation of Securities Commissions, and the International Association of Insurance Supervisors are examined in the paper. It is noted that Ukraine’s cooperation with these international financial organizations is carried out in two main areas: 1) development of international legal finance regulations and advisory and technical support to facilitate their adoption in the national legislation; 2) financing (contracting of loans, debt restructuring, loan guarantee, etc.). The particularities of cooperation between Ukraine and the IMF from 1992 to 2021 are analyzed in the research. The financial and “nonfinancial” forms of cooperation with the IMF are considered as well as types of financing programs provided by the Fund and fulfilment by Ukraine commitments to IMF at different stages of cooperation. The Fund provides technical assistance (not financial) in the areas of macroeconomic policy, monetary policy, expenditure management, tax policy, on ensuring the stability of the financial sector and other ones. The following areas of improving the effectiveness of cooperation with the IMF have been outlined: 1) to use to full advantage the IMF’s potential to promote the country’s development through consultations and analysis of the results of IMF monitoring studies and other actions; 2) concentration of IMF’s resources on implementation of strategic directions in national policy; 3) a qualitative analysis of project documentation to determine reasonableness of attracting these financial resources.
Вайцеховська О. Р. Міжнародно-правові аспекти співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями / О. Р. Вайцеховська // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 4. - С. 118-126.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; міжнародна фінансова організація; Міжнародний валютний фонд (МВФ); Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР); міжнародні фінансові відносини; програма фінансування; international financial organization; International Monetary Fund (IMF); International Bank for Reconstruction and Development (IBRD); international finance relations; financing program