Криміналістична методологія виявлення та розслідування організованої злочинності: від фундаментальних засад академіка В. Ю. Шепітька до сучасних викликів : підрозділ монографії - Аркуша, Лариса Ігорівна (Харків : Право, 2026)
Розслідування злочинів, вчинених організованими злочинними угрупованнями, потребує фундаментальної модернізації криміналістичної методики, оскільки сучасна злочинність є системною, транснаціональною та активно використовує цифрові технології. Цей підхід ґрунтується на науковій спадщині академіка Валерія Юрійовича Шепітька, чиї концепції тактичних операцій та криміналістичних ситуацій заклали основи для формування адаптивних моделей доказування. Він довів, що організовані злочинні угруповання системно генерують конфліктні ситуації, ситуації дефіциту інформації та штучно збудовані ситуації (інсценування, дезінформація), вимагаючи від слідчого ситуаційно-орієнтованого прийняття рішень. Для протидії цій складній архітектурі, запропонована функціональна чотирирівнева концепція інтегрує стратегічний, комплексний методологічний, тактико-організаційний та інструментальний (цифровий) рівні. Криміналістична характеристика організованих злочинних угруповань фокусується на викритті всього «злочинного ланцюга» та доказуванні ієрархічної структури, яка включає групи виконавців, керівництва та критично важливу «парасольку безпеки». Принципово важливим є встановлення того, що до предмета посягання організованого злочинного угруповання входять інтелектуальні цінності та корумпований ресурс – посади з високими повноваженнями. На тактико-організаційному рівні успіх розслідування залежить від негайної процесуальної реалізації оперативно-розшукових даних. Організація первісних слідчих (розшукових) дій набуває важливого значення: необхідно невідкладно проводити групові обшуки (зокрема, для вилучення цифрових слідів) та первісні допити підозрюваних. Раптовість допиту, доки не спрацювали захисні механізми (корумповані зв՚язки, «свої» адвокати), дозволяє отримати важливу інформацію про структуру організованого злочинного угруповання, її фінансові механізми та корумповані зв՚язки. Для знешкодження керівного ядра та доказування всіх епізодів застосовуються криміналістичні операції – інтегровані комплекси слідчих та оперативних заходів, спрямовані на викриття, розшук майна та забезпечення безпеки свідків. На інструментальному рівні критично важливо забезпечити допустимість цифрових доказів (криптоактивів, OSINT-даних) шляхом суворого дотримання Chain of Custody та застосування тріангуляційної моделі перевірки даних. The investigation of crimes committed by organized criminal groups necessitates a fundamental modernization of criminalistic methodology, as contemporary crime is systemic, transnational, and actively utilizes digital technologies. This approach is based on the scientific heritage of Academician Valery Shepitko, whose concepts of tactical operations and criminalistic situations laid the foundation for forming adaptive models of proof. He proved that organized criminal groups systematically generate conflict situations, information deficit situations, and artificially constructed situations (staging, disinformation), demanding situationally-oriented decision-making from the investigator. To counter this complex architecture, the proposed functional four-level concept integrates the strategic, comprehensive methodological, tactical-organizational, and instrumental (digital) levels. The criminalistic characteristics of organized criminal groups focuses on exposing the entire «criminal chain» and proving the hierarchical structure, which includes groups of perpetrators, leadership, and the critically important «security umbrella». It is fundamentally important to establish that the objects of encroachment by the organized criminal group include intellectual values and the corrupt resource – positions of high authority.At the tactical and organizational level, the success of the investigation depends on the immediate procedural realization of operative search data. The organization of initial investigative (search) actions acquires important significance: it is necessary to immediately conduct group searches (particularly for seizing digital traces) and primary interrogations of suspects. The suddenness of the interrogation, before protective mechanisms (corrupt ties, «insider» lawyers) have activated, allows for obtaining important information about the structure of the organized criminal group, its financial mechanisms, and corrupt connections. To neutralize the core leadership and prove all episodes, criminalistic operations are applied – integrated complexes of investigative and operational measures aimed at exposure, asset tracing, and ensuring witness safety. At the instrumental level, it is critically important to ensure the admissibility of digital evidence (crypto-assets, OSINT data) through strict adherence to the Chain of Custody and the application of a triangulation model for data verification.
Аркуша Л. І. Криміналістична методологія виявлення та розслідування організованої злочинності: від фундаментальних засад академіка В. Ю. Шепітька до сучасних викликів : підрозділ монографії. Нове століття криміналістики та судових наук : Liber Amicorum на честь академіка В. Ю. Шепітька : монографія / за ред. М. В. Шепітька ; Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого ; Нац. акад. прав. наук України ; Міжнар. конгрес криміналістів. – Харків : Право, 2026. – С. 546-582. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31511
Keywords: організована злочинність; організоване злочинне угруповання; криміналістична характеристика; розслідування; виявлення; тактичні операції; злочинець; слідчі ситуації; допит; слідчі (розшукові) дії; негласні слідчі (розшукові) дії; organized crime; organized criminal group; criminalistic characteristic; investigation; detection; tactical operations; perpetrator; investigative situations; interrogation; investigative (search) actions; covert investigative (search) action