Дж. Г. Собел: теїзм і логіка - Павловська, О. В.; Павловская, Е. В.; Pavlovska, O. V. (My University, 2017)
У статті розглядаються життя й філософська діяльність канадсько-американського філософа та логіка Джордана Говарда Собела. Здійснюється огляд основних праць науковця, які заклали підвалини формування напряму логічного аналізу проблем теології в межах філософії релігії, серед яких – «Приймаючи ризики: есе щодо раціонального вибору» (книгою автор уніс значний вклад у розвиток концепції причинного підходу до прийняття рішень); «Загадки для волі», у якій розкривається проблема раціонального вибору та його детермінант; «Стіни і сховища: природна наука моралі (етика доброчесності за Девідом Юмом)», яка демонструє перехід Дж. Г. Собела до етапу ґрунтовних досліджень у межах моральної філософії. Особлива увага присвячена найвідомішій роботі Дж.Г. Собела «Логіка й теїзм: аргументи за та проти віри у Бога», яка демонструє можливість і результативність логічного аналізу теологічної проблематики, зокрема проблеми доведення божественного буття.

В статье рассматриваются жизнь и философская деятельность канадско-американского философа и логика Джордана Говарда Собела. Осуществляется обзор основных работ ученого, которые заложили основы для формирования направления логического анализа проблем теологии в рамках философии религии, среди них – «Принимая риски: эссе о рациональном выборе» (книга осуществила значительный вклад в развитие концепции причинного подхода к принятию решений); «Загадки для воли», где раскрывается проблема рационального выбора и его детерминант; «Стены и своды: естественная наука морали (этика добродетели по Дэвиду Юму)», которая демонстрирует переход Дж.Г. Собела к этапу фундаментальных исследований в рамках моральной философии. Особое внимание уделено наиболее известной работе Дж.Г. Собела «Логика и теизм: аргументы за и против веры в Бога», в которой демонстрируются возможность и результативность логического анализа теологической проблематики, в частности проблемы доказательства божественного бытия.

The article reviews the life, and philosophical activity of the Canadian-American philosopher and logic Jordan Howard Sobel. The article overviews, at the same time, a scholar’s major work, that laid the foundation for the formation of the logical analysis and theological issues direction, within the philosophy of religion. Among them are such books as: “Taking Chances: Essays on Rational Choice”. This book has made a significant contribution to the concept of a causal approach to decision-making development; “Puzzles for the Will”, which reveals the problem of rational choice and its determinant; “Walls and Vaults: A Natural Science of Morals (Virtue Ethics According to David Hume)”, that demonstrates J.H. Sobel’s transition to the stage of fundamental research, within the moral philosophy. The special attention in this article is paid for the most famous work of J.H. Sobel: “Logic and Theism: Arguments for and against Beliefs in God”, that demonstrates the possibility and effectiveness of theological problems logical analyses, in particular: the problems of proving divine being.
Павловська О. В. Дж. Г. Собел: теїзм і логіка / О. В. Павловська // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 82-84.
Keywords: логіка; теологія; логічні методи аналізу; Дж. Г. Собел; онтологічний аргумент; логика; теология; логические методы анализа; Дж. Г. Собел; онтологический аргумент; logic; theology; logical methods of analysis; J. H. Sobel; ontological argument