Юридична відповідальність як елемент правового статусу держави: теоретико-правові аспекти - Бакумов, Олександр Сергійович; Бакумов, О. С.; Бакумов, Александр Сергеевич; Bakumov, Oleksandr S. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті показано, що юридична відповідальність держави стає органічної частиною політико-правового дискурсу на сучасному етапі розвитку Української держави. Доведено, що роблематика юридичної відповідальності щільно вмонтовується у феномен правового статусу держави, у структурі якого вона виступає в ролі невід’ємного складового елемента. бґрунтовано, що розвиток інституту юридичної відповідальності держави відображає як загальні закономірності розвитку правового статусу держави, так і особливості еволюції її елементів, зокрема повноважень держави. Виявлено, що юридична відповідальність держави виступає і як гарантія належної реалізації повноважень держави в різних сферах суспільних відносин, і як гарантія належного утвердження, забезпечення і захисту прав її громадян. Акцентовано на тому, що виклики, з якими стикається сучасна держава, модернізація її правового статусу, наближення України до європейської цивілізації зумовлюють подальше суттєве зростання юридичної відповідальності держави, що має бути закріплено як на рівні позитивного права, так і в повсякденних практиках державного владарювання. Наголошено, що особливостями юридичної відповідальності держави є: 1) вона встановлює певні правові бар’єри щодо виключення деліктоздатності в певних сферах, зокрема у кримінально-правовій, адміністративній та дисциплінарній; 2) матеріальна деліктоздатність держави у цілому аналогічна деліктоздатності юридичних осіб з урахуванням обмежень, установлених фінансовим і процесуальним законодавством у частині виконання судових рішень; 3) на відміну від фізичних та юридичних осіб, саме держава володіє міжнародно-правовою та конституційно-правовою деліктоздатністю. Визначено, що на підставі аналізу правового статусу державу можливо характеризувати таким чином: 1) є публічно-правовим утворенням; 2) має власне соціальне призначення, відмінне від інших організацій, створюваних у суспільстві; 3) має власні інтереси та волю; 4) пов’язана зі здійсненням публічної влади; 5) має певний суб’єктний склад (державний апарат); 6) є продуктом народного волевиявлення, оскільки народ взагалі є джерелом державної влади; 7) має систему органів державної влади; 8) володіє суверенітетом як усередині країни, так і за її межами; 9) її відповідальність має публічно-правовий характер.

В статье показано, что юридическая ответственность государства становится органической частью политико-правового дискурса на современном этапе развития Украинского государства. Доказано, что проблематика юридической ответственности плотно монтируется в феномен правового статуса государства, в структуре которого она выступает в роли неотъемлемого составного элемента. Обосновано, что развитие института юридической ответственности государства отражает как общие закономерности развития правового статуса государства, так и особенности эволюции ее элементов, в частности полномочий государства. Выявлено, что юридическая ответственность государства выступает и как гарантия надлежащей реализации полномочий государства в различных сферах общественных отношений, и как гарантия надлежащего утверждения, обеспечения и защиты прав ее граждан. Акцентировано на том, что вызовы, с которыми сталкивается современное государство, модернизация его правового статуса, приближение Украины к европейской цивилизации предопределяют дальнейший существенный рост юридической ответственности, что должно быть закреплено как на уровне позитивного права, так и в повседневных практиках государственного властвования. Отмечено, что особенностями юридической ответственности являются: 1) она устанавливает определенные правовые барьеры об исключении деликтоспособности в определенных сферах, в частности в уголовно-правовой, административной и дисциплинарной; 2) материальная деликтоспособность государства в целом аналогична деликтоспособности юридических лиц с учетом ограничений, установленных финансовым и процессуальным законодательством в части исполнения судебных решений; 3) в отличие от физических и юридических лиц, именно государство владеет международно-правовой и конституционно-правовой деликтоспособностью. Определено, что на основании анализа правового статуса государство можно характеризовать следующим образом: 1) является публично-правовым образованием; 2) имеет собственное социальное назначение, отличное от других организаций, создаваемых в обществе; 3) имеет собственные интересы и волю; 4) связано с осуществлением публичной власти; 5) имеет определенный субъектный состав (государственный аппарат) 6) является продуктом народного волеизъявления, поскольку народ вообще является источником государственной власти; 7) имеет систему органов государственной власти; 8) обладает суверенитетом как внутри страны, так и за ее пределами; 9) его ответственность имеет публично-правовой характер.

The article shows that the legal responsibility of the state becomes an organic part of the political and legal discourse at the present stage of development of the Ukrainian state. It is proved that the problem of legal liability is firmly embedded in the phenomenon of the legal status of the state, in the structure of which it acts as an integral component. It is substantiated that the development of the institute of legal responsibility of the state reflects both the general regularities of the development of the legal status of the state and the peculiarities of the evolution of its elements, in particular the powers of the state. It is revealed that the legal responsibility of the state acts as a guarantee of the proper exercise of the state's powers in various spheres of public relations, as well as a guarantee of the proper assertion, protection and protection of the rights of its citizens. It is emphasized that the challenges faced by the modern state, the modernization of its legal status, and the approximation of Ukraine to European civilization lead to a further substantial increase in the legal responsibility of the state, which should be enshrined both at the level of positive law and in the everyday practices of state power process.It is emphasized that the peculiarities of the legal responsibility of the state are: 1) it establishes certain legal barriers to exclusion of tort in certain areas, in particular in criminal, administrative and disciplinary; 2) the material tort of the state as a whole is similar to the tort of legal entities, taking into account the restrictions set by the financial and procedural legislation in terms of enforcement of court decisions; 3) unlike individuals and legal entities, the state itself has international legal and constitutional legal tort. It is determined that on the basis of the analysis of the legal status the state can be characterized as follows: 1) is a public-legal entity; 2) has its own social purpose, different from other organizations established in society; 3) has its own interests and will; 4) related to the exercise of public authority; 5) has a certain subject composition (state apparatus); 6) is a product of popular expression, since the people are generally a source of state power; 7) has a system of public authorities; 8) has sovereignty both domestically and abroad; 9) her responsibility is public and legal
Бакумов О. С. Юридична відповідальність як елемент правового статусу держави: теоретико-правові аспекти / О. С. Бакумов // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 3-13.
Keywords: держава; публічне утворення; юридична відповідальність держави; правовий статус; Конституція України; государство; публичное образование; юридическая ответственность государства; правовой статус; Конституция Украины; state; public body; legal responsibility of the state; legal status; Constitution of Ukraine; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE