Правосвідомість як необхідний елемент підвищення рівня розвитку суспільства й становлення правової держави - Соколовський, О. О.; Соколовский, О. О.; Sokolovsky, O. O. (My University, 2017)
У статті доводиться, що правосвідомість чинить активний вплив на регулювання всього різноманіття життєвих процесів у суспільстві й державі, сприяє консолідації громадян, усіх соціальних груп, підтриманню й зміцненню цілісності суспільства, порядку в ньому. Установлено вплив правосвідомості на правотворчу й правореалізаційну діяльність, охарактеризовані можливі деформації правосвідомості, визначені необхідні умови запобігання їх негативному впливу. Розвинена правосвідомість суспільства, повага громадян до закону є основою міцності держави, ефективного функціонування політичної та правової систем. Правові уявлення про справедливість, усвідомлення прав і обов’язків людини, дозволів і заборон – усе це впливає на формування мотивів і установок поведінки людини в правовій сфері життя суспільства, а через регулювання правової поведінки особистості проявляється активна роль права, правосвідомості.

В статье доказывается, что правосознание оказывает активное влияние на регулирование всего многообразия жизненных процессов в обществе и государстве, способствует консолидации граждан, всех социальных групп, поддержанию и укреплению целостности общества, порядка в нем. Установлено влияние правосознания на правотворческую и правореализационную деятельность, охарактеризованы возможные деформации правосознания и определены необходимые условия предотвращения их негативного влияния. Развитое правосознание общества, уважение граждан к закону являются основой прочности государства, эффективного функционирования политической и правовой систем. Правовые представления о справедливости, осознание прав и обязанностей человека, разрешений и запретов – все это влияет на формирование мотивов и установок поведения человека в правовой сфере жизни общества, а через регулирование правового поведения личности проявляется активная роль права, правосознания.

The article proves that legal consciousness has an active influence on the regulation of all variety of vital processes in the society and the state, promotes the consolidation of citizens of all social groups, support and enhances the integrity of the society, the order in it. The influence of legal consciousness on law-making and law-realizing activity is established, possible deformations of legal consciousness are characterized and necessary conditions for preventing their negative influence are identified. A developed legal consciousness of society, respect for the law is the basis of the strength of the state, effective functioning of political and legal systems. Legal idea of justice, awareness of the rights and duties of man, the permissions and prohibitions – it all affects the formation of human motives and behavior settings in the legal sphere of the life of society. Through the legal regulation of the behavior of individual manifests the active role of the law, of consciousness.
Соколовський О. О. Правосвідомість як необхідний елемент підвищення рівня розвитку суспільства й становлення правової держави / О. О. Соколовський // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 115-119.
Keywords: правосвідомість; розвинена правосвідомість; деформація правосвідомості; правореалізація; правотворчий процес; громадянське суспільство; правова держава; правосознание; развитое правосознание; деформация правосознания; правореализация; правотворческий процесс; гражданское общество; правовое государство; legal consciousness; developed legal consciousness; deformation of legal consciousness; law-realizing activity; law-making process; civil society; constitutional state