Актуальні питання законодавчого врегулювання розслідування авіаційних подій в Україні - Сердюк, В. П.; Сердюк, В. П.; Serdiuk, V. P.; Сердюк, Є. В.; Сердюк, Є. В.; Serdiuk, Ye. V.; Фаст, О. О.; Фаст, О. О.; Fast, O. O. (Одеса : Гельветика, 2018)
У статті досліджено сучасний стан і тенденції розвитку вітчизняного правового забезпечення розслідування авіаційних подій: аварій, катастроф, інцидентів – компетентними державними органами (слідчими, експертами Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами), рівень законодавчого врегулювання взаємовідносин уповноважених осіб під час одночасного проведення досліджень технічного та процесуального боків обставин авіаподії. Вивчено питання взаємодії представників органів розслідування нашої держави та іноземних держав, вплив міжнародного права в цій галузі на вдосконалення ефективності й результативності діяльності вітчизняних органів і чинного права. На підставі аналізу нормативно-правових актів у сфері технічного розслідування авіаподій зроблено висновок, що його проведення потребує вдосконалення законодавчого врегулювання та внесення пропозицій для змін деяких норм КПК України щодо конкретизації взаємовідносин між представниками Експертної установи з розслідування технічних причин авіаційних подій та інцидентів і досудовим слідством.

Актуальные вопросы законодательного урегулирования расследования авиационных происшествий в Украине. В статье исследованы современное состояние и тенденции развития отечественного правового обеспечения расследования авиационных происшествий: аварий, катастроф, инцидентов – компетентными государственными органами (следователями, экспертами Национального бюро по расследованию авиационных происшествий и инцидентов с гражданскими воздушными судами), уровень законодательного урегулирования взаимоотношений уполномоченных лиц при одновременном проведении исследований технической и процессуальной сторон обстоятельств авиапроисшествия. Обобщены вопросы взаимодействия представителей органов расследования авиапроисшествий нашего государства и иностранных государств, влияния международного права в этой отрасли на усовершенствование эффективности и результативности деятельности отечественных органов и действующего права. На основании анализа нормативно-правовых актов в сфере технического расследования авиасобытий сделан вывод, что его проведение требует усовершенствования законодательного урегулирования и внесения предложений для изменений некоторых норм УПК Украины относительно конкретизации взаимоотношений между представителями Национального бюро по расследованию авиапроисшествий и досудебным следствием.

Actual issues of legislative regulation of the investigation of aviation accidents in Ukraine. The current state and tendencies of development of domestic legal support for the investigation of accidents: accidents, accidents, incidents by competent state bodies (investigators, experts of the National Bureau from the investigation of accidents and incidents with civil aircraft) are investigated in the article. The level of legislative regulation of the relationship of authorized persons, while simultaneously carrying out studies of the technical and procedural aspects of the circumstances of the air force. The studied issues of interaction of representatives of bodies investigating air accidents of our state and foreign states. The influence of international law in this field on improving the efficiency and effectiveness of the activities of domestic bodies and the law in force. Based on the analysis of regulatory legal acts in the field of technical investigation of aviation events, it was concluded that its implementation requires improvement of the legislative settlement and the introduction of proposals for amending certain standards of the Criminal Procedure Code of Ukraine regarding the specification of the relationship between the representatives of the National Bureau of Investigation of Aircraft Accidents and pre-trial investigation.
Сердюк В. П. Актуальні питання законодавчого врегулювання розслідування авіаційних подій в Україні / В. П. Сердюк, Є. В. Сердюк, О. О. Фаст // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 80 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. – С. 137-146.
Keywords: законодавство у сфері досудового слідства; технічного розслідування авіаційних подій; Експертна установа з розслідування технічних причин авіаційних подій та інцидентів; взаємодія органів слідства й Експертної установи з розслідування технічних причин авіаційних подій та інцидентів; законодательство в сфере досудебного следствия; технического расследования авиационных происшествий; Национальное бюро расследования авиационных происшествий; взаимодействие органов следствия и Национального бюро расследования авиапроисшествий; legislation in the sphere of pre-trial investigation; technical investigation of aviation accidents; National Bureau of Accident Investigation; interaction of the investigative authorities and the National Bureau of Aircraft Accident Investigation