Громадянська активність особистості у контексті консолідації сучасного українського суспільства - Авер’янова, Н. М.; Аверьянова, Н. Н.; Averianova, N. N. (My University, 2017)
У статті аналізується проблема консолідації українського суспільства в сучасних умовах. Процес консолідації тривалий і нелегкий, він становить головне соціально-політичне завдання розвитку соціуму. Українство для своєї консолідації має чітко уявляти кінцеву мету, якої прагне, і мобілізувати свої зусилля для її досягнення. Консолідація українського суспільства залежить від низки чинників, серед яких вагоме місце належить і громадянській активності особистості. Креативна, самостійна, повноправна й активна особистість, із чіткою громадянською позицією, яка відчуває свою співпричетність з українською нацією та реалізує свої потенційні можливості на благо України, сприяє консолідації соціуму. Показано, що для розбудови української державності необхідне почуття національної єдності суспільства й узгодження стратегічних перспектив розвитку нації.

В статье анализируется проблема консолидации украинского общества в современных условиях. Процесс консолидации длительный и нелегкий, он составляет главную социально-политическую задачу развития социума. Украинство, чтобы консолидироваться, должно четко представлять конечную цель, к которой стремится, и мобилизовать свои усилия для ее достижения. Консолидация украинского общества зависит от ряда факторов, среди которых важное место принадлежит и гражданской активности личности. Креативная, самостоятельная, полноправная личность, с четкой гражданской позицией, которая чувствует свою сопричастность с украинской нацией и реализует свои потенциальные возможности на благо Украины, способствует консолидации общества. Показано, что для развития украинской государственности необходимо чувство национального единства общества и согласование стратегических перспектив развития нации.

The author analyzes the problem of consolidation of Ukrainian society under modern conditions. The process of consolidation is protracted and complicated, it constitutes the main socio-political task of society’s development. Ukrainians, that consolidated must be oriented on the future, it must clearly present an ultimate goal to that aims. The consolidation of Ukraine society dependens on a number of factors, among tham the civil activity of a person plays an important role. The creative, independent, full-fledged personality, with a clear civil attitude that feels its involvement with the Ukrainian nation and realizes its potential for the benefit of Ukraine, promotes society consolidation. It is shown, that for the further development of the Ukrainian statehood the feeling of the national unity of society and the agreement about strategical perspectives of the nation’s progress are necessary.
Авер’янова Н. М. Громадянська активність особистості у контексті консолідації сучасного українського суспільства / Н. М. Авер’янова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 7-9.
Keywords: Україна; особистість; ціннісні орієнтації особистості; громадянська позиція особистості; громадянське суспільство; Украина; личность; ценностные ориентации личности; гражданская позиция личности; гражданское общество; Ukraine; personality; values orientation of person; civil status of personality; civil society