Психологічний аналіз взаємозв'язку між стресом і наркотичною залежністю: сучасні підходи та терапевтичні стратегії : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Ґрюнауер, Ельга Анастасія Олексіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі проведено теоретико-емпіричне дослідження впливу стресу на вживання наркотиків. У першій частині роботи описано основні етапи організації та проведення дослідження стресу та його впливу на людину, дослідження впливу стресу на вживання наркотичних речовин та психологічні зміни у такої людини. В другій частині здійснено емпірико-аналітичне дослідження зв’язку між наркоманією та стресом. За результатами дослідження, наявний кореляційний зв’язок між стресочутливістю та наркоманією. Чим вища чутливість до стресу, тим вищий ризик вживання наркотичних речовин. Також дія повсякденних стресорів чинить тиск на людину. При невмінні конструктивно долати стрес, людина вдається до деструктивних звичок. У третій частині описані терапевтичні рекомендації щодо впливу на копінг-стратегії подолання стресу, щоб запобігти вживанню наркотичних речовин як способу заглушити неприємні емоції від стресу. В роботі також здійснено аналіз отриманих даних за допомогою методів математичної статистики та надано психологічні рекомендації щодо психотерапевтичної роботи із особами, що вживають наркотики. The work conducted a theoretical and empirical study of the influence of stress on drug use. The first part of the work describes the main stages of organizing and conducting research on stress and its impact on a person, research on the impact of stress on the use of narcotic substances and psychological changes in such a person. In the second part, an empirical-analytical study of the connection between drug addiction and stress is carried out. According to the results of the study, there is a correlation between stress sensitivity and drug addiction. The higher the sensitivity to stress, the higher the risk of using narcotic substances. Also, the action of everyday stressors puts pressure on a person. When one is unable to constructively overcome stress, a person resorts to destructive habits. The third part describes therapeutic recommendations for influencing stress coping strategies to prevent substance use as a way to numb unpleasant emotions from stress. The work also analyzed the obtained data using the methods of mathematical statistics and provided psychological recommendations for psychotherapeutic work with people who use drugs.
Ґрюнауер Е. А. О. Психологічний аналіз взаємозв'язку між стресом і наркотичною залежністю: сучасні підходи та терапевтичні стратегії : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Е. А. О. Ґрюнауер. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 40 с.
Keywords: стрес; стресори; наркоманія; психотропні речовини; копінг-стратегії; деструктивне подолання стресу; stress; stressors; drug addiction; psychotropic substances; coping strategies; destructive coping with stress