Поняття «суб’єкт адміністративно-правового захисту інтелектуальної власності» та класифікація суб’єктів - Колесніченко, В. В.; Колесниченко, В. В.; Kolesnychenko, V. V. (Одеса : Юрид. л-ра, 2012)
Статтю присвячено обґрунтуванню поняття «суб’єкт адміністративно-правового захисту інтелектуальної власності» та здійсненню класифікації суб’єктів. Для вирішення зазначеної проблеми визначено сутність категорії «захист» щодо права інтелектуальної власності. Суб’єкт адміністративно-правового захисту інтелектуаль- ної власності визначено як особу, що відповідно до закону набуває права та обов’язки в адміністративних правозахисних відносинах, реалізує такі права з метою досягнення конкретного результату щодо запобігання і припинення порушень права інтелектуальної власності, притягнення винних до відповідаль-ності, відновлення порушеного права. Запропоновано наступну класифікацію суб’єктів залежно від сутності й характеру повноважень: 1) спеціальний суб’єкт – суб’єкт інтелектуальної власності (творець об’єкта інтелектуальної власності та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності); 2) владний суб’єкт; 3) прокуратура; 4) адміністративний суд. Вказано, що запропонована класифікація не є остаточною.
Поняття «суб’єкт адміністративно-правового захисту інтелектуальної власності» та класифікація суб’єктів / В. В. Колесніченко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОНмолодьспорт України, НУ «ОЮА». – Одеса : Юрид. л-ра, 2012. – Вип. 68. - С. 459-465.
Keywords: адміністративно-правовий захист; суб’єкт адміністративно-правового захисту; право інтелектуальної власності; административно-правовая защита; субъект административно-правовой защиты; право интеллектуальной собственности; administrative protection; subject of administrative protection; IP right