Актуальні питання ґендерної рівності у трудовому праві України в умовах євроінтеграції - Середа, Олена Григорівна; Середа, О. Г.; Середа, Елена Григорьевна; Sereda, Olena H.; Кушніренко, А. О.; Kushnirenko, A. O. (Одеса : Гельветика, 2019)
У науковій статті розглянуто сучасні проблеми реалізації нормативно закріплених положень стосовно ґендерної рівності у трудовому праві України. Дослідження цього питання зумовлено розвитком процесу інтеграції України до Європейського Союзу, що передбачає активну адаптацію українського національного законодавства до встановлених європейських стандартів. Наголошується, що незважаючи на існування диспропорцій щодо зайнятості та оплати праці за статевою ознакою, в Україні практично відсутні фахові дослідження з питань ґендерної рівності на державному рівні. Досліджено проблеми поглиблення диспаритету чоловіків та жінок при працевлаштування та на інших етапах розвитку трудових відносин. Проаналізовано критерії диференціації правового регулю- вання праці з урахуванням особливостей підвищення ролі репродуктивної праці жінок та наголошено на необхідності виділення комплексу заходів ґендерного характеру, направленого на те, щоб надати особливого статусу репродуктивній праці. Вдосконалено теоретичні підходи до питань ґендерної диспропорції та ґендерних квот в умовах флексібілізації трудових відносин та розвитку нестандартних форм зайнятості. З урахуванням аналізу наукової літератури, практичних аспектів та офіційних статистичних даних, висвітлені основні актуальні аспекти розгляду поставленої проблематики існування ґендерної нерівності у трудових відносинах. Досліджено міжнародний досвід щодо боротьби із ґендерною нерівністю та запропоновані шляхи подолання вказаної проблеми у вітчизняному трудовому законодавстві в умовах його реформування з метою підвищення конкуренто-спроможності жіночої праці. Знайшли подальшого розвитку пропозиції нормативного врегулювання питання та запровадження надійних механізмів реалізації правових норм щодо ґендерної рівності в Україні. На підставі проведеного дослідження запропоновано зміни до чинних нормативних актів щодо рівності представництва інтересів жінок і чоловіків у трудових відносинах, зокрема, пропорційна участь в управлінні об’єктами господарювання. Наголошується на впровадженні дієвих правових та економічних механізмів для забезпечення функціонування ґендерної рівності в умовах євроінтеграційних процесів в Україні.

В научной статье рассмотрены современные проблемы реализации нормативно закрепленных положений относительно гендерного равенства в трудовом праве Украины. Исследование этого вопроса обусловлено развитием процесса интеграции Украины в Европейский Союз, что предусматривает активную адаптацию украинского национального законодательства с установленными европейским стандартам. Отмечается, что не смотря на существование диспропорций в занятости и оплате труда по половому признаку, в Украине пракчески отсутствуют профессиональные исследования по вопросам гендерного равенства на государственном уровне. Исследованы проблемы углубления диспаритета мужчин и женщин при трудоустройстве и на других этапах развития трудовых отношений. Проанализированы критерии дифференциации правового регулирования труда с учетом особенностей роли репродуктивного труда женщин и отмечено необходимость выделения комплекса мероприятий гендерного характера, направленного на то, чтобы предоставить репродуктивному труду особый статус . Усовершенствованы теоретические подходы к вопросам гендерной диспропорции и гендерных квот в условиях флексибилизации трудовых отношений и развития нестандартных форм занятости. С учетом анализа научной литературы, практических аспектов и официальных статистических данных, освещены основные актуальные аспекты рассмотрения поставленной проблематики существования гендерного неравенства в трудовых отношениях. Исследован международный опыт по борьбе с гендерным неравенством и предложены пути преодоления указанной проблемы в отечественном трудовом законодательстве в условиях его реформирования с целью повышения конкурентоспособности женского труда. Нашли дальнейшее развитие предложения нормативного урегулирования вопроса и внедрения надежных механизмов реализации правовых норм по гендерному равенству в Украине. На основании проведенного исследования предложены изменения в действующие нормативные акты по поводу равности представительства интересов женщин и мужчин в трудовых отношениях, в частности, пропорциональное участие в управлении объектами хозяйствования. Отмечается внедрение действенных правовых и экоческих механизмов для обеспечения функционирования гендерного равенства в условиях евроинтеграционных процессов в Украине.

The scientific article deals with contemporary problems of the implementation of the legal statements about gender equality in the labor law of Ukraine. Research of this issue is caused by development of the integration process of Ukraine to the European Union, which supposes active adaptation of the Ukrainian national legislation to the established European standards. It is emphasized that despite of the existence of gender disproportion in employment and remuneration, there are not practically any professional studies of gender equality at the state level in Ukraine. The problems of aggravation of men’s and women’s disparity in employment and at the other stages of the development of labor relations are investigated. The measures of differentiation of legal regulation of labor are analyzed in view of features of increasing the role women’s reproductive labor and the necessity of need to identify a complex of measures of gender nature aimed at giving special status to reproductive labor is emphasized. Theoretical approaches to gender disproportion and gender quotas in conditions of flexibilisation of labor relations and development of nonstandard forms of employment are improved. Considering the analysis of scientific literature, practical aspects and official statistics, the main relevant aspects of review of the existence of gender inequality in labor relations are got across. The international experience at struggle with gender inequality is researched and the ways of solution of this problem in the domestic labor legislation in circumstances of its reform with a view to increase the competitive ability of women’s labor are proposed. The propositions of the normative settlement of the issue and introduction of safe mechanisms for implementation of legal norms about gender equality in Ukraine found further development. On the grounds of conducted research, changes to the current normative acts about equality of representation of women’s and men’s interests in labor relations are proposed, in particular, proportional participation in the management of business objects. The introduction of effective legal and economic mechanisms for provision of the functioning of gender equality in the context of European integration processes in Ukraine are emphasized.
Середа О. Г. Актуальні питання ґендерної рівності у трудовому праві України в умовах євроінтеграції / О. Г. Середа, А. О. Кушніренко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 217-224.
Keywords: квоти на представництво; диспропорції зайнятості; диспаритет при працевлаштуванні; репродуктивна праця; дискримінація; квоты на представительство; диспропорции занятости; диспаритет при трудоустройтве; репродуктивный труд; дискриминация; quotas of representation; disproportions in occupation; disparity in employment; reproductive labor; discrimination; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Private law::Labour law