Історія розвитку кримінальної відповідальності за умисне введення в обіг на ринку України (випуск на ринок України) небезпечної продукції у вітчизняному кримінальному законодавстві 1927–1960 років - Сокур, Тетяна Анатоліївна; Сокур, Т. А.; Сокур, Татьяна Анатольевна; Sokur, Tetiana A. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті досліджується проблема історії розвитку кримінальної відповідальності за умисне введення в обіг на ринку України (випуск на ринок України) небезпечної продукції у вітчизняному кримінальному законодавстві 1927–1960 р.р. Вирішення цієї проблеми надає змогу глибше зрозуміти правову природу цього суспільно небезпечного діяння, його ознаки, з’ясувати основні тенденції його розвитку, здійснити порівняльний аналіз і зробити висновки щодо можливого позитивного досвіду, для запозичення останнього у чинний КК. Метою статті є здійснення історично-правового дослідження розвитку кримінальної відповідальності за умисне введення в обіг на ринку України (випуск на ринок України) небезпечної продукції у вітчизняному кримінальному законодавстві 1927–1960 р.р. У зв’язку з прийняттям спільної постанови ЦВК і РНК СРСР «Про відповідальність за випуск недоброякісної продукції» від 8 грудня 1933 р. № 84/2562 у ч. 1 ст. 135-3 КК УРСР 1927 р. встановлювалася відповідальність за випуск недоброякісної продукції на промисловому підприємстві, а у ч. 2 – за такий самий випуск на торговельних підприємствах. Стаття 135-3 КК УРСР 1927 р. у редакції Указу Президії Верховної Ради УРСР від 15 березня 1941 р. передбачала кримінальну відповідальність за випуск недоброякісної або некомплектної промислової продукції та за випуск продукції з порушенням обов’язкових стандартів, що був протидержавним злочином, рівнозначним шкідництву, директори, головні інженери і начальники відділів технічного контролю промислових підприємств.У результаті здійснення цього дослідження встановлено, що цей період характеризувався встановленням кримінальної відповідальності за випуск недоброякісної продукції у ст. 135-3 КК УСРР 1927 р. (пізніше – КК УРСР). У цьому аспекті позитивним досвідом, що можна запозичити у чинний КК є те, що така більш широка норма є більш обґрунтованою порівняно з сучасною редакцією ст. 227 КК з точки зору кримінально-правової охорони прав споживачів. Оскільки ця охорона здійснювалася не лише від небезпечної, але й від недоброякісної продукції, яка включає в себе останню.

В статье исследуется проблема истории развития уголовной ответственности за умышленное введение в обращение на рынке Украины (выпуск на рынок Украины) опасной продукции в отечественном уголовном законодательстве 1927-1960 гг. Решение этой проблемы дает возможность глубже понять правовую природу этого общественно опасного деяния, его признаки, выяснить основные тенденции его развития, осуществить сравнительный анализ и сделать выводы относительно возможного положительного опыта, для заимствования последнего в действующий УК. Целью статьи является осуществление историко-правового исследования развития уголовной ответственности за умышленное введение в обращение на рынке Украины (выпуск на рынок Украины) опасной продукции в отечественном уголовном законодательстве 1927-1960 гг. В связи с принятием совместного постановления ЦИК и СНК СССР «Об ответственности за выпуск недоброкачественной продукции» от 8 декабря 1933 № 84/2562 в ч. 1 ст. 135-3 УК УССР 1927 устанавливалась ответственность за выпуск недоброкачественной продукции на промышленном предприятии, а в ч. 2 - за такой же выпуск на торговых предприятиях. Статья 135-3 УК УССР 1927 в редакции Указа Президиума Верховного Совета РСФСР от 15 марта 1941 предусматривала уголовную ответственность за выпуск недоброкачественной или некомплектной промышленной продукции и за выпуск продукции с нарушением обязательных стандартов, что был государственным преступлением, равнозначным вредительству, директоров, главных инженеров и начальников отделов технического контроля промышленных предприятий. В результате осуществления этого исследования установлено, что этот период характеризовался установлением уголовной ответственности за выпуск недоброкачественной продукции в ст. 135-3 УК УССР 1927 (позднее - УК УССР). В этом аспекте положительным опытом, что можно позаимствовать у действующий УК является то, что такая более широкая норма является более обоснованной по сравнению с современной редакцией ст. 227 УК с точки зрения уголовно-правовой охраны прав потребителей. Поскольку эта охрана осуществлялась не только от опасной, но и от недоброкачественной продукции, которая включает в себя последнюю.

The article explores the problem of the history of criminal responsibility for the deliberate introduction into the market of Ukraine (release to the market of Ukraine) of dangerous products in the domestic criminal legislation of 1927–1960. The purpose of the article is to carry out a historical and legal study of the development of criminal liability for the deliberate introduction into the market of Ukraine (release on the market of Ukraine) of dangerous products in domestic criminal legislation of 1927–1960. The Central Executive Committee and the Council of Рeople’s Commissars of the Union of Soviet Socialist Republics adopted a joint resolution “On responsibility for the production of defective products” of December 8, 1933 No. 84/2562. In this regard, in part 1 of Article 135-3 of the Criminal Code of the Ukrainian Soviet Socialist Republic in 1927 mounted responsible for production of substandard products in an industrial plant, and in part 2 – for the same output on commercial enterprises. Article 135-3 of the Criminal Code of the Ukrainian Soviet Socialist Republic of 1927, in the wording of the Decree of the Presidium of the Verkhovna Rada of the Ukrainian Soviet Socialist Republic of March 15, 1941, provided for criminal liability for the production of defective or incomplete industrial products, and for the release of production from the standard products state crime, tantamount to harm, directors, chief engineers and heads of departments of technical control of industrial enterprises. As a result of this study, it was established that this period was characterized by the establishment of criminal liability for the production of defective products in Article 135-3 of the Criminal Code of the Ukrainian Socialist Soviet Republic of 1927 (later – the Criminal Code of the Ukrainian Soviet Socialist Republic). In this respect, the positive experience that can be drawn from the current Criminal Code of Ukraine is that such a broader standard is more grounded than the current wording of Article 227 of the Criminal Code of Ukraine in terms of criminal protection of consumer rights. As this protection was carried out not only from dangerous but also from defective products, which includes the latter.
Сокур Т. А. Історія розвитку кримінальної відповідальності за умисне введення в обіг на ринку України (випуск на ринок України) небезпечної продукції у вітчизняному кримінальному законодавстві 1927–1960 років / Т. А. Сокур // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 225-230.
Keywords: історично-правове дослідження; права споживачів; недоброякісна продукція; промислове підприємство; торговельне підприємство; историко-правовое исследование; права потребителей; недоброкачественная продукция; промышленное предприятие; торговое предприятие; historical and legal research; consumer rights; substandard products; industrial enterprise; commercial enterprise; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE