Визнання de faсto ta de jure - Рєзнєва, М. Д.; Резнева, М. Д.; Rezneva, M. D. (Одеса : Фенікс, 2010)
Автор статті в роботі аналізує і констатує, що міжнародно-правовий інститут визнання є дуже проблематичним, оскільки він не є кодифікованим. Питання визнання de jure чи de facto повністю залежить від політичного курсу держави. Однак, практика показує, що цей інститут застосовується постійно, та робить вагомий внесок у сучасні міжнародні відносини. Проблематичним також є те, що критерії чи правила щодо визнання не закріплені в міжнародно-правових нормах, а існують лише як звичай. Це дає змогу зробити висновок, що кодифікація інституту міжнародно-правового визнання є однією із найактуальніших проблем сучасної юриспруденції.
Рєзнєва М. Д. Визнання de faсto ta de jure / М. Д. Рєзнєва // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). – Одеса : Фенікс, 2010.- С. 27-29.
Keywords: de faсto ta de jure; міжнародні відносини; кодифікація інституту міжнародно-правового визнання; визнання; визнання уряду чи держави de jure; международные отношения; кодификация институту международно-правового признания; признание; признание правительства или государства de jure; international relationships; codification of the institution of international legal recognition; confession; recognition of the state government and de jure