Штучний інтелект у соціологічній освіті: перспективи використання та етичні дилеми - Яценко, Микола Анатолійович; Яценко, М. А. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сучасна соціологічна освіта в Україні інтегрується у глобальний цифровий простір, де штучний інтелект (ШІ) виступає не просто допоміжним інструментом, а повноцінним актором наукового пошуку. За визначенням Європейської Комісії (2018), ШІ охоплює цифрові системи, які імітують когнітивні функції людини, аналізуючи проблемне поле та здійснюючи дії для досягнення конкретних цілей. Стрімкий розвиток генеративних моделей ставить перед вищою школою виклик: як навчити майбутнього соціолога використовувати переваги автоматизації, не втрачаючи здатності до глибокої теоретичної рефлексії. Проблема полягає у відсутності інституційних політик, усталених методичних рекомендацій та етичних рамок, що робить соціологічний аналіз досвіду впровадження ШІ в освіту критично необхідним
Яценко М. А. Штучний інтелект у соціологічній освіті: перспективи використання та етичні дилеми. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 377-379. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33164
Keywords: штучний інтелект; соціологічна освіта; етичні дилеми; академічна доброчесність; цифровізація освіти; artificial intelligence; sociological education; ethical dilemmas; academic integrity; digitalization of education