Основні складники організованої злочинності в Україні - Меденцев, А. М.; Меденцев, Анатолій Миколайович; Калімбет, Ігор; Калімбет, І. Л. (My University, 2020)
У статті розглядається питання структури організованої злочинності, виявлення характерних рис формування злочинних угруповань, а також основні ознаки усталеності організованої злочинності. Організовані злочинні угруповання, що мають високу згуртованість, стійкість, кримінальний досвід і вмілу конспірацію, протягом тривалого періоду здійснюють велику кількість тяжких кримінальних правопорушень, значна частина яких залишається нерозкритою. При цьому розширюються масштаби організованих злочинних акцій, що дестабілізуючим чином впливають на стан правопорядку та економіки. Виявлено, що організована економічна злочинність в Україні дедалі більше набуває ознак міжнародної й поширює свій вплив на фінансово-кредитну та банківську системи, сферу зовнішньоекономічної діяльності – вивезення стратегічної та інших видів сировини, продукції хімічної промисловості, матеріалів, «відмивання» грошей і вкладання їх у нерухомість, фінансування комерційної діяльності, цінні папери, валюту та коштовності. Організовані злочинні формування вміло використовують лібералізацію зовнішньоекономічних зв’язків, значне ослаблення контрольних функцій держави в цій сфері, масштабність бартеризації зовнішньої торгівлі. Вони активно використовують у своїх цілях зовнішньоекономічні стосунки суб’єктів господарювання для здійснення масштабних протиправних акцій, унаслідок чого держава зазнає величезних збитків. Джерелом, що живить тіньову економіку, є контра- банда. Організовані злочинні формування приділяють особливу увагу приватизаційним процесам. Їхня активність у цій сфері надзвичайно зросла. Злочинна діяльність і грубе порушення законів під час зміни форм власності набули загрозливого характеру. Розгортання реальної приватизації та зміна власників без упровадження надійних законодавчих перепон супроводжується значним погіршенням рівня контролю за збереженням майна на підприємствах усіх форм власності й господарювання та, відповідно, істотним збільшенням кількості злочинів. Цей процес дає також поштовх для поширення хабарництва, поборів і зловживань з боку осіб, причетних до оцінювання об’єктів. Права людини постійно порушуються в результаті прямої або побічної організованої злочинної діяльності, у тому числі примушення жінок і дівчат займатися проституцією, залучення їх до «роботи» в казино, «чоловічих салонах», пунктах розслаблення психіки тощо. В Україні створюються стійкі міжрегіональні та міжнародні кримінальні структури, які, окрім економіки, прибрали до своїх рук такі напрями злочинної діяльності, як нелегальна міграція, торгівля «білим товаром» – жінками, дітьми.
Меденцев А. М. Основні складники організованої злочинності в Україні / А. М. Меденцев, І. Л. Калімбет // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. - 2020, № 45. - С. 116-120. DOI: https://doi.org/10.32841/2307-1745.2020.45.25
Keywords: організована злочинність; кримінальні угруповання; структура; формування; корупція; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE