Розділ 3. Проблеми дихотомії цивільно-правового методу під час війни - Харитонов Євген; Харитонов Євген Олегович; Kharytonov Yevhen O.; Харитонов Є. О. (Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025)
Проаналізовано сутності та засади визначення методу (методів) правового регулювання, а також їх наступного коригування з урахуванням особливостей буття суспільства і людини у надзвичайних умовах. Приділено увагу меті, межам та характеру правового регулювання через призму приватного права . Висвітлено особливості цивільно-правового методу та засад цивільного законодавства. Окремо проаналізовано принцип свободи договору під час війни, а також особливості самозахисту в умовах війни. Зроблено висновок, що наявність у цивільно-правовому методі правового регулювання як диспозитивного елементу, так само як елементу імперативного (дихотомії цивільно-правового методу), дає змогу використовувати його в умовах гібридної війни для симетричних та «асиметричних» відповідей на гібридні загрози (Виклики Часу).
Харитонов Є. Розділ 3. Проблеми дихотомії цивільно-правового методу під час війни / Євген Харитонов // Актуальні проблеми регулювання майнових і немайнових відносин в умовах гібридної війни через призму людиноцентричної цивілістики : колективна монографія / за заг. ред. професорів: Є. Харитонова, О. Харитонової, І. Давидової, О. Сафончик. - Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025. - С. 119-153. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.29636
Keywords: приватне право; цивільне право; метод регулювання; метод цивільно-правового регулювання; диспозитивність; імперативність; дихотомія цивільно-правового методу; договір; самозахист; private law; civil law; regulation method; method of civil law regulation; imperative; dispositiveness; civil law dichotomy; freedom of contract; self-defense