Інтуїтивне кримінальне право та роль громадянського суспільства у запобіганні афективній криміналізації - Туляков, Вячеслав Олексійович; Туляков, В. О.; Tuliakov, Viacheslav O. (Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2026)
У тезах досліджено феномен інтуїтивного кримінального права як дораціонального рівня нормативності, що формується колективним відчуттям справедливості та впливає на процеси криміналізації в умовах війни й емоційної мобілізації суспільства. Обґрунтовано, що інтуїтивні уявлення спільноти можуть виконувати як стабілізуючу функцію, обмежуючи криміналізацію, так і деструктивну — сприяючи афективному посиленню кримінально-правових реакцій і символічній репресії. Показано, що в умовах воєнного стану афект інституціоналізується у кримінально-правових нормах, змінюючи їх охоронну функцію на терапевтичну. Наголошено на ролі громадянського суспільства та релігійних інституцій у збереженні правової раціональності, запобіганні радикалізації та афективній криміналізації через медіацію між суспільним обуренням і принципами права. Зроблено висновок про необхідність балансування між колективними емоціями, гуманітарною безпекою та фундаментальними засадами кримінального права.
Туляков В. О. Інтуїтивне кримінальне право та роль громадянського суспільства у запобіганні афективній криміналізації / В. О. Туляков // Війна в Україні: зроблені висновки та незасвоєні уроки : зб. тез Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Львів, 20 лютого 2026 р.) / упоряд. У. О. Цмоць. - Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2026. - С. 532-535. - Режим доступу:
Keywords: інтуїтивне кримінальне право; афективна криміналізація; кримінально-правова політика у воєнний час; гуманітарна безпека; громадянське суспільство; релігійні інституції; правова раціональність; символічна репресія; intuitive criminal law; affective criminalization; criminal law policy in wartime; humanitarian security; civil society; religious institutions; legal rationality; symbolic repression