Соціально-психологічна готовність здобувачів освіти до створення сім’ї : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Абдуллаєва, Анна Русланівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У дипломній роботі досліджено особливості соціально-психологічної готовності студентської молоді до створення сім’ї. Розкрито теоретичні підходи до розуміння сім’ї як соціального інституту та шлюбно-сімейних відносин у молодому віці. Проаналізовано чинники, що впливають на становлення психологічної готовності до шлюбного партнерства: емоційна зрілість, мотиваційна сфера, гендерні установки, ціннісні орієнтації, уявлення про любов і сексуальність. У межах емпіричного дослідження було вивчено специфіку стилів любові та сексуальних установок студентів, виявлено гендерні відмінності у баченні сімейних ролей і очікувань від партнерства. Результати свідчать про часткову психологічну неготовність значної частини молоді до конструктивного вирішення конфліктів, відповідального батьківства та довготривалих стосунків. За підсумками дослідження розроблено практичні рекомендації щодо формування емоційної зрілості, партнерської взаємодії та психологічної готовності до створення сім’ї в умовах сучасного українського суспільства, розроблена авторська тренінгова програма з покращення міжособистісних стосунків та попередження сімейних конфліктів. The thesis explores the features of the socio-psychological readiness of student youth to create a family. Theoretical approaches to understanding the family as a social institution and marriage and family relations at a young age are revealed. Factors influencing the formation of psychological readiness for marriage partnership are analyzed: emotional maturity, motivational sphere, gender attitudes, value orientations, ideas about love and sexuality. As part of the empirical study, the specifics of love styles and sexual attitudes of students were studied, gender differences in the vision of family roles and expectations from partnership were identified. The results indicate the partial psychological unreadiness of a significant part of young people for constructive conflict resolution, responsible parenthood and long-term relationships. Based on the results of the study, practical recommendations were developed for the formation of emotional maturity, partnership interaction and psychological readiness for creating a family in the conditions of modern Ukrainian society.
Абдуллаєва А. Р. Соціально-психологічна готовність здобувачів освіти до створення сім’ї: кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / А. Р. Абдуллаєва. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 68 с.
Keywords: соціально-психологічна готовність; створення сім’ї; молодь; стилі любові; сексуальні установки; гендерні ролі; psychological readiness; marriage; youth; family; love styles; sexual attitudes; gender roles