Трансформація правозахисної діяльності в умовах глобальних криз - Аракелян, Мінас Рамзесович; Аракелян, М. Р.; Arakelian, Minas R. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сучасний етап розвитку держави та права характеризується глибокими трансформаційними процесами, зумовленими низкою глобальних криз, що мають комплексний і взаємопов’язаний характер. Проблематика трансформації правозахисної діяльності полягає насамперед у невідповідності класичних механізмів захисту прав людини сучасним викликам. Глобальні кризи спричиняють масштабні порушення прав людини, які відбуваються швидко, системно та часто поза межами ефективного контролю державних інституцій. Ефективний захист прав людини потребує гнучкості, інноваційності та готовності до постійного оновлення підходів і інструментів. У перспективі правозахисна діяльність має стати більш інтегрованою, адаптивною та орієнтованою на попередження порушень, що дозволить забезпечити належний рівень захисту прав людини навіть у найскладніших умовах глобальних криз.
Аракелян М. Р. Трансформація правозахисної діяльності в умовах глобальних криз. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 193-195. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33132
Keywords: трансформація; права людини; правозахисна діяльність; правозахист; глобальні кризи; цифрові технології; захист прав людини; цифровізація; transformation; human rights; human rights advocacy; human rights protection; global crises; digital technologies; digitalization