Особливість укладення трудового договору з працівником за наяності індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю - Стасів, Оксана Василівна (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті зазначено, що виконання роботодавцем індивідуальної програми реабілітації при прийнятті на роботу є обов'язковим, якщо особа з інвалідністю не відмовилася її виконувати частково чи загалом, звернено увагу, що такий працівник може бути прийнятий як на звичайне робоче місце так і спеціально створене для нього з урахуванням особливостей стану його здоров'я.
Стасів О. В. Особливість укладення трудового договору з працівником за наяності індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю / О. В. Стасів // Права людини – пріоритет сучасної держави : збірник матер. Всеукр. наук.-практ. Інтернет-конференції (10 грудня 2020 року, м. Одеса) / відп. ред. М. Р. Аракелян. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – С. 151-154.
Keywords: трудовий договір; право на працю; особи з інвалідністю; Конституція України; Закон України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні"