Британський контекст формування кемпу: від queer-естетики до сленгів cockney та polari - Муха, О. Я.; Mukha, O. Ya. (My University, 2017)
У статті розкриваються культурологічний і семантичний аспекти формування поняття «кемп» у британському контексті. Культурологічні умови виводяться з феномена дендизму, який розгорнувся в сучасній течії метросексуалів, традиційного британського гумору, що включає характерні іронію та самодистанцію. Окремим вагомим чинником є традиція толерантності та мультикультуралізму, що забезпечує сприятливі умови для розквіту queer-естетики. Семантика естетичних категорій «кітч» та «кемп» виводиться із двох британських діалектів: cockney та polari. Проаналізовано асоціативні та смислові зв’язки зі словами: “se camper” (франц.), “campus” (лат.) та “cheese” (англ., сленг). За допомогою семантичного аналізу кемп концептуалізується як категорія, що представляє логіку естетичного смаку та світовідчуття. Обґрунтовано трендовість кемпу в масовій культурі як технічного прийому поп-ідолів і гей-ікон.

В статье раскрываются культурологический и семантический аспекты формирования понятия «кэмп» в британском контексте. Культурологические условия выводятся из феномена дендизма, который трансформировался в современное течение метросексуалов, традиционного британского юмора, включая характерную иронию и самодистанцию. Отдельным весомым фактором является традиция толерантности и мультикультурализма, обеспечивающая благоприятные условия для расцвета queer-эстетики. Семантика эстетических категорий «китч» и «кэмп» выводится из двух британских диалектов: cockney и polari. Проанализированы ассоциативные и смысловые связи со словами: “se camper” (франц.), “campus” (лат.) и “cheese” (англ., сленг). С помощью семантического анализа кэмп концептуализируется в качестве категории, представляющей логику эстетического вкуса и мироощущения. Обоснована трендовость кэмпа в массовой культуре как технического приема поп-идолов и гей-икон.

The article reveals the culturological and semantic aspects of the “camp” concept formation in the British context. Culturological conditions are derived from the phenomenon of dandyism, which was transformed into a modern trend of metrosexuals, traditional British humor, including characteristic irony and self-distancing. A separate weighty factor is the tradition of tolerance and multiculturalism, which provides favorable conditions for the flourishing of queer-aesthetics. The semantics of the aesthetic categories of “kitsch” and “kemp” is derived from two British dialects: cockney and polari. Author has analyzed the associative and semantic connection to the words: “se camper” (French), “сampus” (Latin) and “cheese” (English, slang) are analyzed. Based on the semantic analysis, the camp is conceptualized as a category that represents the logic of aesthetic taste and attitude. The trend of the camp in mass culture is grounded as a technical technique of pop idols and gay icons.
Муха О. Я. Британський контекст формування кемпу: від queer-естетики до сленгів cockney та polari / О. Я. Муха // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 78-81.
Keywords: кітч; кемп; cockney; polari; “cheese”; “camp”; китч; кэмп; kitsch; camp