Юридичні технології та інновації в юриспруденції : навчально-методичний посібник - Міщенко, Ілона Володимирівна (Одеса, 2020)
Навчальна дисципліна «Юридичні технології та інновації в юриспруденції» призначена для студентів, які навчаються на магістерському рівні вищої освіти. Реалії сьогодення вимагають переформатування всіх сфер соціального буття, зачіпаючи формат функціонування як приватних осіб, так і державних інституцій. Процеси інформатизації та діджіталізації (цифрової трансформації), бурхливий розвиток інформаційних і комунікаційних технологій не могли не дістатися такої традиційної та консервативної сфери, як юриспруденція, яка поступово набуває нових форм та проявів. Перехід на безпаперове середовище та віртуалізація юридичних сервісів стали початком розвитку Legal Tech проектів в Україні, які стають справжнім трендом. Саме тому на часі є ознайомлення студентів з новітніми технологіями, що використовуються або планують використовуватися в юриспруденції, для формування навичок сучасного, прогресивного, новаторського фахівця-юриста. Предметом дисципліни «Юридичні технології та інновації в юриспруденції» є сучасні технології та інновації, які вже впроваджені в юридичну практику, а так само ті, які перебувають на етапі розробки. Основна мета при засвоєнні студентами положень навчальної дисципліни «Юридичні технології та інновації в юриспруденції» полягає в досягненні всебічного розуміння студентами природи та специфіки юридичних технологій, передумов та характеру інновацій у галузі юриспруденції. Загальні завдання курсу – вивчення ознак та специфіки юридичних технологій у правотворчій, правозастосовній, юрисдикційній діяльності, знайомство з новими формами організації юридичної діяльності, прогнозування ефективності застосування інновацій в юриспруденції, що дозволить студентам повною мірою використовувати новітні технології у своїй подальшій професійній діяльності. Методична структура курсу. Вивчення положень курсу «Юридичні технології та інновації в юриспруденції» здійснюється у формі викладання лекційних занять з наступною перевіркою та закріпленням теоретичного матеріалу на практичних заняттях, а також виконання індивідуального науково-дослідного завдання. Мета лекції – формування орієнтованої основи для поступового засвоєння навчального матеріалу. У ряді випадків лекція виконує функції основного джерела інформації: при відсутності підручників, навчальних посібників або при наведенні новітніх даних, які не знайшли свого відображення у підручниках, та у випадках, коли окремі теми дуже складні для засвоєння при самостійному вивченні. Практичне заняття є ефективною формою закріплення набутих знань, шляхом виконання практичних вправ, вирішенню типових завдань. Вивчаючи курс «Юридичні технології та інновації в юриспруденції» студенти мають відпрацювати вже набуті навички збору, обробки, систематизації та використання інформації, що міститься в правових нормах, літературі, її порівняльний аналіз та використання в практичній діяльності.
навчально-методичний посібник (для студентів денної та заочної форми навчання)
Міщенко І.В. Юридичні технології та інновації в юриспруденції: навчально-методичний посібник (для студентів денної та заочної форми навчання) / І.В. Міщенко / Національний університет «Одеська юридична академія» - Одеса, 2020. - 41 с.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; юридичні технології; інновації в юриспруденції; специфіка юридичних технологій; нові форми організації юридичної діяльності; юридические технологии; legal technologies; innovations in jurisprudence; инновации в юриспруденции; новые формы организации юридической деятельности; new forms of organization of legal activity