Австрійський «образ світу» і духовні настанови творчості Антона Брукнера - Татарнікова, Анжелика Анатоліївна; Татарнікова, А. А.; Tatarnikova, Anzhelyka A. (My University, 2020)
Охарактеризовано релігійні й естетичні настанови творчості А. Брукнера в контексті духовної і стильової своєрідності австрійської культури XIX століття та національного «образу світу». Узагальнено найбільш показові ознаки-концепти австрійського культурного світу, серед яких виділяються «рівновага», «компроміс», «музикальність», «оптимізм», «почуття порядку». Їх ґенеза укорінена не тільки в настановах світського життя, а й духовно-релігійного, що в сукупності утворює показову для австрійської імперської державності єдність «трону та вівтаря», яка сходить до ранньохристиянського (візантійського) першоджерела. Цим «образом світу» зумовлено типологічні ознаки бідермаєра як одного з найбільш показових стилів культури і музики Австрії XIX століття і зразка «патріархально-ортодоксального типу культури» Європи загалом. Специфіка австрійського образу світу та його духовно-стильових мистецьких парадигм вплинули на особистість А. Брукнера, яка формувалась у середині XIX ст. в умовах суворого патріархального побуту. Його художній світ, як і творчість багатьох його сучасників, тяжіє до ідеальної цілісності сприйняття Всесвіту. Усе це визначило духовно-естетичну позицію А. Брукнера, відповідно з якою музичне мистецтво, творча діяльність для митця рівноцінні Божественному служінню. Релігійна «домінанта» у світосприйнятті А. Брукнера вплинула й на жанрову специфіку його творчості, у якій переважають хорові й симфонічні твори. Композитор принципово уникає творів для сольного виконання, надаючи перевагу «колективним» жанрам (симфонія, меса, тощо), розрахованим на співтворчість багатьох музикантів, яка ініціює соборну творчість. Духовні й світоглядні настанови А. Брукнера співвідносяться з особливостями австрійського «образу світу», а також становлять основу не тільки для його «соборного» світобачення, а й для творчості. Остання характеризується єдністю церковного та світського начал творчого самовираження (сакралізація симфонії, симфонізація меси), спрямованих на служіння «Божій славі». Generalization of materials on the history of Austria's multinational culture in its historical development, its basic concepts (equilibrium, compromise, musicality, etc.) and the «image of the world» testify to the essential role in it of ideas of unbroken order (ordo), common sense, optimism with centuries-old spiritual-religious grounds and determine the specificity of Austrian culture of modern times. One of the essential stylistic features of the latter is the typology of the Austrian Biedermeier, which determines the specific creativity of its representatives during the last two centuries, including A. Bruckner. The spiritual and religious environment of formation of his personality (the monastery of St. Florian), patriarchal tendencies of the family and Austrian culture in general formed the basis not only of his religious “cathedral” worldview, but also of the artistic universe of the composer, characterized by the unity of ecclesiastical and secular principles for the service of the glory of God.
Татарнікова А. А. Австрійський «образ світу» і духовні настанови творчості Антона Брукнера / А. А. Татарнікова // Часопис Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. 2020. № 1 (46). С. 89-100. Режим доступу: https://doi.org/10.31318/2414-052x.1(46).2020.198520
Keywords: творчість і духовно-релігійний світогляд А. Брукнера; культура Австрії; бідермаєр; романтизм; creativity and spiritual and religious worldview of A. Bruckner; Biedermeier; Romanticism; Austrian culture