Кластерне оцінювання результатів розвитку ринку інформаційно-комунікаційних технологій - Балджи, Марина Дмитрівна; Балджи, М. Д. (My University, 2021)
В статті розглянуто передумови розвитку ринку інформаційно-комунікаційних технологій, чим і обумовлена тема дослідження. Обґрунтовано, що інтенсивний розвиток інформаційно-комунікаційних технологій поставив людство перед початком нової фази свого існування – глобальним інформаційним суспільством, перехід до якого, в свою чергу, передбачає здійснення певних трансформацій в економічній, соціальній, політичній, правовій, культурній структурі суспільства кожної країни. Досліджено досвід розвинених країн світу щодо розвитку галузі, які говорять про те, що розвиток інформаційно-комунікаційних технологій є каталізатором для зростання конкурентоспроможності національного ринку, економіки країни, вирішення соціальних-екологічних проблем тощо. Метою статті є розробка прогнозу розвитку ринку інформаційно-комунікаційних технологій на економіку України на основі вивчення досвіду розвинутих країн. Для цілісного та об’єктивного аналізу стану ІКТ у світі та їх впливу на економіку відбирано 5 кращих країн із 6 основних економічних регіонів світу за рівнем розвитку ІКТ (Західна Європа, Азіатсько-Тихоокеанський регіон, Східна Європа, Америка, Африка, арабські країни), розглянуто їх на рівні соціально-економічного, науково-технічного розвитку. В процесі дослідження й вирішення поставлених завдань використовувались різні наукові методи, до основних з них належать: порівняння, систематизації, графічного аналізу, метод кластерізації, а також використано системно-інформаційний підхід. В результаті проведеного аналізу ринку інформаційно-комунікаційних технологій та застосування методу кластерізації отримано 9 кластерів за схожістю рівня показників соціально-економічного та інформаційного розвитку. Це дозволило детально визначити лідерів та аутсайдерів у розвитку інформаційно- комунікаційних технологій та їх впливу на національну економіку. Науковою новизною виступає створення кластерів країн за рівнем розвитку ІКТ, що надало право виявити величину впливу ІКТ на національну економіку тієї чи іншої країни. Практична значущість дослідження полягає у застосуванні існуючих доробок для виявлення ситуації на світовому ринку інформаційно-комунікаційних технологій та визначення розвитку України в сфері ІКТ.

The article considers the prerequisites for the development in the market of information and communication technologies, which is the reason for the research topic. It is substantiated that the intensive development of information and communication technologies has put humanity before the beginning of a new phase of its existence – the global information society, the transition to which, in turn, involves certain transformations in economic, social, political, legal, cultural structure of each country. The experience of developed countries in the development of the industry has been studied, which shows that the development of information and communication technologies is a catalyst for increasing the competitiveness of the national market, the country's economy, solving social and environmental problems and more. The purpose of the article is to develop a forecast development in the market of information and communication technologies for the economy of Ukraine based on the experience of developed countries. In the process of research and solution of the tasks different scientific methods were used, the main ones are: comparison, systematization, graphical analysis, clustering method, as well as the system-information approach. As a result of the analysis of the market and application of the clustering method, 9 clusters were obtained according to the similarity of the level of indicators of socio-economic and information development. This allowed to identify in detail the leaders and outsiders in the development of information and communication technologies and their impact on the national economy. The scientific novelty is the creation of clusters of countries according to the level of ICT development, which gave the right to identify the magnitude of the impact of ICT on the national economy of a country. The practical significance of the study lies in the application of existing developments to identify the situation on the world market of information and communication technologies and determine the development of Ukraine in the field of ICT.
Балджи М. Д. Кластерне оцінювання результатів розвитку ринку інформаційно-комунікаційних технологій / М. Д. Балджи // Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. – 2021. – Вип 17. – Т.1 . – С. 59-67. doi: 10.15330/apred.1.17.59-67
Keywords: ринок інформаційно-комунікаційних технологій; розвинуті країни; розвиток економіки; кластерний аналіз; кластери; міжнародне співробітництво; information and communication technology market; developed countries; economic development; cluster analysis; clusters; international cooperation; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; Research Subject Categories::TECHNOLOGY