Психологічні особливості екзистенційної кризи в ранньому молодому віці : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Виниченко. Олена Сергіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У магістерській роботі досліджено феномен екзистенційної кризи у ранньому молодому віці (18–25 років). Розглянуто теоретичні підходи до вивчення причин, проявів та чинників цього стану. Визначено, що екзистенційна криза є наслідком внутрішніх і зовнішніх конфліктів, зокрема пошуку сенсу життя, невідповідності прагнень і реальності, тиску соціальних норм і культурних змін. Проведено емпіричне дослідження з використанням методик «Індекс прагнень», «Рівень соціальної фрустрованості» та «Шкала екзистенції», яке показало високий рівень емоційного напруження та відчуття незадоволеності серед молоді. Запропоновано рекомендації для психологів, педагогів і батьків щодо підтримки молоді, яка переживає екзистенційну кризу, зокрема акцентовано на розвитку емоційного інтелекту, навичок рефлексії та використанні психотерапевтичних підходів. The master's thesis investigates the phenomenon of existential crisis in early adolescence (18-25 years). The theoretical approaches to the study of the causes, manifestations and factors of this condition are considered. It is determined that the existential crisis is a consequence of internal and external conflicts, in particular, the search for the meaning of life, the discrepancy between aspirations and reality, the pressure of social norms and cultural changes. An empirical study using the Aspirations Index, Social Frustration Level, and Existence Scale was conducted, which showed a high level of emotional stress and dissatisfaction among young people. Recommendations for psychologists, educators and parents to support young people experiencing an existential crisis are proposed, in particular, the emphasis is on the development of emotional intelligence, reflection skills and the use of psychotherapeutic approaches.
Виниченко О. С. Психологічні особливості екзистенційної кризи в ранньому молодому віці : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. С. Виниченко. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 42 с.
Keywords: екзистенційна криза; ранній молодий вік; сенс життя; самоідентичність; соціальна фрустрованість; емоційна напруженість; рефлексія; психотерапія; логотерапія; existential crisis; early adolescence; meaning of life; self- identity; social frustration; emotional tension; reflection; psychotherapy; logotherapy