Система суб’єктів, які здійснюють державний контроль і нагляд у сфері охорони здоров’я - Панова, Оксана Олександрівна; Панова, О. О.; Panova, Oksana O. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті досліджено сутність і зміст системи суб’єктів, які здійснюють державний контроль і нагляд у сфері охорони здоров’я. Здійснено аналіз сутності категорій «суб’єкт», «система» та «система суб’єктів». Сформовано авторське бачення системи суб’єктів, які здійснюють державний контроль і нагляд у сфері охорони здоров’я. З’ясовано, що зміст системи суб’єктів, які здійснюють державний контроль і нагляд у сфері охорони здоров’я, може бути представлений шляхом поєднання її елементів – власне суб’єктів, а також зв’язків, з урахуванням яких вона утворена (критеріїв групової належності таких суб’єктів). В якості критеріїв, з урахуванням яких суб’єкти державного контролю і нагляду у сфері охорони здоров’я можуть бути розподілені у відповідні групи, обрано обсяг їхньої компетенції. Обґрунтовано, що залежно від такого критерію суб’єкти державного контролю і нагляду у сфері охорони здоров’я можуть бути розділені на загальнодержавні, галузеві, спеціальні. З урахуванням цього система суб’єктів державного контролю і нагляду у сфері охорони здоров’я може бути представлена таким чином: 1) загальнодержавні суб’єкти: Верховна Рада України, комітети Верховної Ради України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини; Президент України, Рада національної безпеки та оборони; Кабінет Міністрів України; 2) галузеві суб’єкти: міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, провідне місце серед яких посідають Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство розвитку громад і територій України, Міністерство соціальної політики України; 3) спеціальні суб’єкти: Міністерство охорони здоров’я України, Державна служба України з лікарських засобів і контролю за наркотиками, Національна служба здоров’я України.

The essence and content of the system of entities that exercise state control and supervision in the field of health care has been examined in the article. The analysis of the essence of the categories “subject”, “system” and “system of subjects” has been carried out. The author’s vision of the system of subjects that carry out state control and supervision in the field of health care has been formed. It has been established that the content of the system of subjects exercising state control and supervision in the field of health care can be represented by combining its elements – the subjects themselves, as well as the connections, taking into account which it is formed – the criteria for the group belonging of such subjects. The scope of their competence was chosen as the criteria according to which the subjects of state control and supervision in the field of health care can be divided into appropriate groups. It has been substantiated that, depending on such a criterion, the subjects of state control and supervision in the field of health care can be divided into national, sectoral and special. Taking this into account, the system of entities of state control and supervision in the field of health care can be presented as follows: 1) national-level subjects – the Verkhovna Rada of Ukraine, committees of the Verkhovna Rada of Ukraine, the Commissioner of the Verkhovna Rada of Ukraine for Human Rights; President of Ukraine, National Security and Defense Council of Ukraine; Cabinet of Ministers of Ukraine; 2) sectoral entities – ministries and other central executive bodies, the leading place among which is occupied by the Ministry of Internal Affairs of Ukraine, the Ministry for Communities and Territories Development of Ukraine, the Ministry of Social Policy of Ukraine; 3) special entities – the Ministry of Health of Ukraine, the State Service of Ukraine on Medicines and Drugs Control, the National Health Service of Ukraine.
Панова О. О. Система суб’єктів, які здійснюють державний контроль і нагляд у сфері охорони здоров’я / О. О. Панова // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 4. - С.42-48.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; охорона здоров’я; державний контроль і нагляд; суб’єкти контролю та нагляду; система суб’єктів; суб’єкти охорони здоров’я; healthcare; state control and supervision; subjects of control and supervision; system of subjects; subjects of health care