Ґендерна політика в умовах демократизації суспільства: комунікативний підхід - Гуща, Є. І.; Гуща, Е. И.; Hushcha, E. I. (Одеса, 2017)
Статтю присвячено дослідженню процесу формування ґендерної політики в умовах демократизації суспільства з погляду комунікативного підходу. Визначено особливості ґендерної політики на макрорівні (конституційні умови, ґендерний вимір парламенту, електорального процесу) та мікрорівні (взаємодія інституцій громадянського суспільства, конкретна політична ситуація). Спираючись на теорію комунікативної раціональності Ю. Габермаса, аргументовано відзначено необхідність інституціоналізації політичного діалогу щодо формування ґендерної політики в умовах демократизації українського суспільства.

Статья посвящена исследованию процесса формирования гендерной политики в условиях демократизации общества с точки зрения коммуникативного подхода. Определены особенности гендерной политики на макроуровне (конституционные условия, гендерное измерение парламента, электорального процесса) и микроуровне (взаимодействие институтов гражданского общества, конкретная политическая ситуация). Опираясь на теорию коммуникативной рациональности Ю. Хабермаса, аргументированно доказана необходимость институционализации политического диалога по формированию гендерной политики в условиях демократизации украинского общества.

The article is devoted to the research of a process of formation of gender policy under democratization of society from the standpoint of the communicative approach. Features of gender policy at the macrolevel (constitutional condition, the gender dimension of parliament, electoral process) and microlevel (interaction of institutions of civil society, concrete political situation) are determined. Based on the theory of communicative rationality of J. Habermas, the necessity of institutionalization of political dialogue on the formation of gender policy in terms of democratization of Ukrainian society is mentioned in a well-argued manner
Гуща Є. І. Ґендерна політика в умовах демократизації суспільства: комунікативний підхід / Є. І. Гуща // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 5. – C. 8-11.
Keywords: ґендерна політика; ґендерні відносини; ґендерний баланс; електоральний процес; демократизація суспільства; ґендерний дискурс; гендерная политика; гендерные отношения; гендерный баланс; электоральный процесс; демократизация общества; гендерный дискурс; gender policy; gender relations; gender balance; electoral process; democratization of society; gendered discourse