Гіпоменос як ознака духовності особистості - Рогова, О. Г.; Rogova, О. G. (My University, 2018)
У статті розглядається проблематика становлення чесноти гіпоменосу як духовної якості сучасної зростаючої особистості, наслідком формування якої стає міцна вмотивована здатність до подолання життєвих випробувань. Запропоновано визначення поняття гіпоменосу як стійкої особистісної духовної якості, що мотивує людину до перетворення кризових та стресових життєвих подій у нові можливості для духовного удосконалення на підгрунті засвоєння доцільності аксіосфери релігійного світогляду та світосприйняття. Накреслені окремі філософсько-освітні напрямки формування чесноти гіпоменосу через розуміння невипадковості скорботи та життєвих випробувань; через спрямування до надутілітарних цінностей і зміну погляду на себе і на весь світ; через формування здатності до самокерування та стійкого перенесення життєвих випробувань, що сприймаються як необхідна програма особистісного життєвого розвитку і духовного становлення.

В статье рассматривается проблематика становления добродетели гипоменоса как духовной характеристики современной растущей личности, следствием формирования которой становится прочная мотивированная способность к преодолению жизненных испытаний. Предложено определение понятия гипоменоса как устойчивого личностного духовного качества, что мотивирует человека к претворению кризисных и стрессовых жизненных событий в новые возможности с целью духовного совершенствования на почве усвоения целесообразности аксиосферы религиозного мировоззрения и мировосприятия. Начертаны отдельные философско-образовательные направления формирования добродетели гипоменоса через понимание неслучайности скорби и жизненных испытаний; через усвоение надутилитарних ценностей и изменение взгляда на себя и на весь мир; через формирование способности к самоуправлению и устойчивому перенесению жизненных испытаний, которые воспринимаются как необходимая программа личностного жизненного роста и духовного становления.

In this article are considered the problem of the formation a hypomenos as the spiritual quality of the modern growing personality. The results of this quality have to the formation of the strong motivated ability to overcome the living hardships. Is offered the definition of the hypomenos as a stable personal spiritual quality that motivates a person to transform crisis and stressful life’s events into the new opportunities for the spiritual perfection on the basis of the assimilation to the expediency of the religious axiosphere. Are proposed some philosophical-educational directions for the forming of the hypomenos due to the understanding of the non-randomness of sorrow and living hardships; due to the focusing on the over-utilitarian values and the changing of the attitude to oneself and to the whole world; due to the formation of the ability to self-control and sustainable transfer of the living hardships. That is perceived as a necessary program of personal spiritual life development.
Рогова О. Г. Гіпоменос як ознака духовності особистості / О. Г. Рогова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 21. - С. 87-90.
Keywords: духовність; особистість; життєстійкість; випробовування; релігійна освіта; духовность; личность; жизнестойкость; испытание; религиозное образование; spirituality; personality; hardiness; suffering; religious education