Правові конструкції та підходи, спрямовані на усунення подвійного оподаткування - Олендер, Ігор Ярославович; Олендер, І. Я.; Олендер, Игорь Ярославович (Одеса : Гельветика, 2020)
У науковій роботі досліджено подвійне оподаткування як негативне явище у податкових відносинах, спричинене існуванням у податковому законодавстві суперечностей, що підлягають усуненню. Встановлено необхідність вироблення теоретичних підходів і правових конструкцій, які мають на меті усунення існуючих у податковому законодавстві розбіжностей для усунення подвійного оподаткування. Автором визначено правові конструкції та підходи, спрямовані на усунення явища подвійного оподаткування. У статті проаналізовано праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблематики усунення явища подвійного оподаткування з огляду на тривалий розвиток податкових відносин. Автор акцентує увагу на неприйнятності більшості з поточних юридичних засобів боротьби держави з неприйнятним уникненням оподаткування з точки зору принципу верховенства права, який гарантує платникові податків регулювання податкових відносин виключно законодавчими актами та стабільність відповідних податкових зобов’язань. За результатами проведеного у науковій роботі дослідження встановлено наявність трьох найрозповсюдженіших підходів до усунення подвійного оподаткування: усунення подвійного оподаткування за допомогою використання виключно внутрішньодержавних ресурсів; вирішення проблеми подвійного оподаткування шляхом застосування міжнародного податкового судочинства; укладення державами угод про уникнення подвійного оподаткування. В межах останнього підходу виокремлено два основні способи вирішення проблеми подвійного оподаткування в рамках угод про уникнення подвійного оподаткування: залік податку, який був сплачений в одній державі-партнері за угодою, при визначенні розміру податку, що підлягає сплаті в іншій державі-партнері за угодою; звільнення від оподаткування в одній державі-партнері за угодою в разі, якщо податки з них були сплачені в іншій державі-партнері за угодою. Наголошено на невиправданості використання абстрактних приписів податкових норм, адже наслідком використання таких норм може стати диктат держави. Автор вважає виправданою необхідність виваженого підходу до призначення санкцій, які застосовуються до платника податків у випадку нечіткості положень чинного законодавства.

В научной работе исследовано двойное налогообложение как негативное явление в налоговых отношениях, вызванное существованием в налоговом законодательстве противоречий, подлежащих устранению. Установлена ​​необходимость выработки теоретических подходов и правовых конструкций, имеющих целью устранение существующих в налоговом законодательстве разногласий для устранения двойного налогообложения. Автором определены правовые конструкции и подходы, направленные на устранение явления двойного налогообложения. В статье проанализированы труды отечественных и зарубежных ученых по проблемам устранения явления двойного налогообложения с учетом длительного развития налоговых отношений. Автор акцентирует внимание на неприемлемости большинства из текущих юридических средств борьбы государства с неприемлемым укрытием налогообложения с точки зрения принципа верховенства права, который гарантирует налогоплательщику регулирование налоговых отношений исключительно законодательными актами и стабильность соответствующих налоговых обязательств. По результатам проведенного в научной работе исследования установлено наличие трех наиболее распространенных подходов к устранению двойного налогообложения: устранение двойного налогообложения посредством использования исключительно внутригосударственных ресурсов; решения проблемы двойного налогообложения путем применения международного налогового судопроизводства; заключения государствами соглашений об избежании двойного налогообложения. В рамках последнего подхода выделены два основных способа решения проблемы двойного налогообложения в рамках соглашений об избежании двойного налогообложения: зачет налога, который был уплачен в одном государстве-партнере по соглашению, при определении размера налога, подлежащего уплате в другом государстве-партнере по соглашению; освобождение от налогообложения в одном государстве-партнере по соглашению в случае, если налоги с них были уплачены в другом государстве-партнере по соглашению. Отмечена неоправданность использования абстрактных предписаний налоговых норм, ведь следствием использования таких норм может стать диктат государства. Автор считает оправданной необходимость взвешенного подхода к назначению санкций, которые применяются к налогоплательщику в случае нечеткости положений действующего законодательства.

The scientific work investigates double taxation as a negative phenomenon in tax relations, caused by the existence of contradictions in the tax legislation, which must be eliminated. The need to develop theoretical approaches and legal constructions aimed at eliminating the existing differences in tax legislation to eliminate double taxation has been established. The author identifies legal constructions and approaches aimed at eliminating the phenomenon of double taxation. The article analyzes the works of domestic and foreign scholars on the elimination of the phenomenon of double taxation in view of the ongoing development of tax relations. The author emphasizes the inadmissibility of most of the current legal means of combating the state with unacceptable tax avoidance in terms of the rule of law, which guarantees the taxpayer the regulation of tax relations exclusively by legislation and the stability of relevant tax obligations. According to the results of the research conducted in the scientific work, the existence of the three most common approaches to the elimination of double taxation, which include: elimination of double taxation through the use of exclusively domestic resources; solving the problem of double taxation through the application of international tax proceedings; conclusion by states of agreements on avoidance of double taxation. The latter approach identifies two main ways to address double taxation in double taxation agreements: offsetting tax paid in one partner country under the agreement when determining the amount of tax payable in another partner country under the agreement; exemption from taxation in one partner country under the agreement if the taxes from them were paid in another partner country under the agreement. The unjustified use of abstract prescriptions of tax norms is emphasized, as the use of such norms may result in state dictates. The author considers justified the need for a balanced approach to the imposition of sanctions applied to the taxpayer in case of ambiguity of the current legislation.
Олендер І. Я. Правові конструкції та підходи, спрямовані на усунення подвійного оподаткування / І. Я. Олендер // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 85 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 166-170.
Keywords: податкові відносини; податкове законодавство; усунення подвійного оподаткування; податкове судочинство; податкові угоди; налоговые отношения; налоговое законодательство; устранения двойного налогообложения; налоговое судопроизводство; налоговые соглашения; tax relations; tax legislation; elimination of double taxation; tax litigation; tax agreements; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE