Особливості затримання уповноваженою посадовою особою відповідно до ст. 208 КПК України - Аленін, Юрій Павлович; Аленін, Ю. П.; Торбас, Олександр Олександрович; Торбас, О. О.; Alenin, Yurii P.; Torbas, Oleksandr O. (Одеса : Фенікс, 2026)
Кримінальне процесуальне законодавство не містить визначення терміна «уповноважена службова особа», яка має право здійснювати затримання, у зв’язку з цим для формулювання переліку таких осіб необхідно аналізувати інші положення КПК України та галузеві нормативно-правові акти. Відповідно, до таких осіб відносяться співробітники Служби безпеки України; військовослужбовці, а також працівники Державної прикордонної служби України; військовослужбовці Національної гвардії України; поліцейські; працівники НАБУ; уповноважені посадові особи ДБР та інші. Такі уповноважені службові особи не обов’язково мають бути безпосередніми учасниками кримінального провадження, проте до їхніх службових обов’язків відповідно до відповідних галузевих правових норм має відноситись затримання осіб, які вчиняють кримінальні правопорушення або намагаються втекти з місця події.
Аленін, Ю. П., Торбас, О. О. Особливості затримання уповноваженою посадовою особою відповідно до ст. 208 КПК України. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 499-502. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33140
Keywords: кримінальний процес; кримінальне провадження; затримання; затримання уповноваженою службовою особою; criminal process; criminal proceedings; detention; detention by an authorized official