Забезпечення прав осіб з інвалідністю в договорі на туристичне обслуговування - Таран, Ольга Сергіївна; Таран, О. С.; Таран, Ольга Сергеевна; Taran, Olha S. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Досліджено сучасний стан та перспективи розвитку законодавства України у сфері туризму щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю у договорі на туристичне обслуговування. Визначено, що інклюзивний туризм у сучасних умовах є одним із пріоритетних напрямів розвитку туристичної діяльності, тому потребує належного нормативно-правового регулювання. Ратифікація Україною Конвенції про права осіб з інвалідністю зумовила внесення численних змін до національного законодавства щодо закріплення принципу рівних можливостей для осіб з інвалідністю. На основі аналізу правових норм у сфері туристичної діяльності зроблено висновок про те, що більшість законодавчих новел стосуються лише вимог щодо обов’язкового приведення у відповідність до міжнародних стандартів доступності для осіб з інвалідністю об’єктів туристичної інфраструктури та офісів туроператорів (турагентів). При цьому проблематика забезпечення та захисту прав осіб з інвалідністю в договорі на туристичне обслуговування залишилась поза увагою законодавця. Рішення вітчизняних та іноземних судів, а також практика застосування законодавчих норм у сфері забезпечення прав осіб з інвалідністю за договором на туристичне обслуговування, свідчать про те, що ефективне туристичне обслуговування осіб з інвалідністю не обмежується лише доступом до об’єктів туристичної діяльності, а має комплексний, багатоаспектний характер. Зокрема, існує ряд особливостей у сфері перевезення осіб з інвалідністю, що охоплюють: обов’язкове завчасне бронювання спеціальних місць для перевезення, використання особами з інвалідністю пільг на перевезення, узгодження в договорі положень щодо виділення місця для супроводжуючої особи або додаткового місця для багажу тощо. Крім того, окремої уваги потребує порядок та умови страхування особи з інвалідністю під час туристичної подорожі. На основі судової практики зроблено висновок про те, що, незважаючи на законодавчі положення, в окремих випадках особам з інвалідністю відмовляють у перевезенні або страхуванні, що унеможливлює отримання ними туристичних послуг. Із урахуванням положень міжнародних нормативно-правових актів розроблено пропозиції щодо внесення змін до законодавства України з метою удосконалення забезпечення прав осіб з інвалідністю в договорі на туристичне обслуговування.

Исследовано современное состояние и перспективы развития законодательства Украины в сфере туризма по обеспечению прав лиц с инвалидностью в договоре на туристическое обслуживание. Определено, что инклюзивный туризм в современных условиях является одним из приоритетных направлений развития туристической деятельности, поэтому требует надлежащего нормативно-правового регулирования. Ратификация Украиной Конвенции о правах лиц с инвалидностью обусловила внесение многочисленных изменений в национальное законодательство по закреплению принципа равных возможностей для лиц с инвалидностью. На основе анализа правовых норм в сфере туристической деятельности сделан вывод о том, что большинство законодательных новелл касаются только требований по обязательному приведению в соответствие с международными стандартами доступности для лиц с инвалидностью объектов туристической инфраструктуры и офисов туроператоров (турагентов). При этом проблематика обеспечения и защиты прав лиц с инвалидностью в договоре на туристическое обслуживание осталась без внимания законодателя. Решение отечественных и иностранных судов, а также практика применения законодательных норм в сфере обеспечения прав лиц с инвалидностью по договору на туристическое обслуживание, свидетельствуют о том, что эффективное туристическое обслуживание людей с инвалидностью не ограничивается только доступом к объектам туристической деятельности, а имеет комплексный, многоаспектный характер. В частности, существует ряд особенностей в сфере перевозки лиц с инвалидностью, охватывающих: обязательное заблаговременное бронирование специальных мест для перевозки, использования лицами с инвалидностью льгот на перевозку, согласование в договоре положений о выделении места для сопровождающего лица или дополнительного места для багажа и тому подобное. Кроме того, отдельного внимания требует порядок и условия страхования лица с инвалидностью во время туристической поездки. На основе судебной практики сделан вывод о том, что, несмотря на законодательные положения, в отдельных случаях лицам с инвалидностью отказывают в перевозке или страховании, что делает невозможным получение ими туристических услуг. С учетом положений международных нормативно-правовых актов разработаны предложения по внесению изменений в законодательство Украины с целью усовершенствования обеспечения прав лиц с инвалидностью в договоре на туристическое обслуживание.

The contemporary state and growth prospects of the Law of Ukraine are studied in the field of tourism because of safeguards for the rights of incapacitated persons by Agreement for tourist services. It is fixed that inclusive tourism in contemporary conditions is among priority growth area of tourist activity, for this reason regulatory environment is needed. Ukraine's Ratification of the Convention for the rights of incapacitated persons caused entering of numerous changing in the Local Law because of entrenchment of the principle of equal possibilities for incapacitated persons. On the ground of the analysis of legal norms in the field of tourist activity, it is concluded that most Law novelties concern only the mandatory requirements compliance with international accessibility standards for incapacitated persons, objects of tourist infrastructure and offices of tour operators (travel agents). In such case problematic of safeguards for the rights of incapacitated persons by Agreement for tourist services was neglected by the Law.Decisions of national and foreign courts, as well as the practice of application of the Law norms in the field of safeguards for the rights of incapacitated persons by Agreement for tourist services, attests to the fact that effective tourist services for incapacitated persons was looked beyond only with accessing objects of tourist services and is endowed with complex, multifaceted nature. For example, there are a set of features in the field of transportation of incapacitated persons, covering: obligatory advance reservation of special places for transportation, used by incapacitated persons of privileges for transportation, approval at the Agreement on the allocation of space for an accompanying person or extra luggage space, etc. In addition, individual attention needed arrangements of insurance of incapacitated persons during a tourist trip.On the ground of Court Practice, it is concluded that despite the Law provisions, in some cases incapacitated persons are denied in transportation or insurance, which in turn makes it impossible for them to receive tourist services. Taking into account the provisions of international laws and regulations was drafted a proposal because of adaptions to the Law of Ukraine with the purpose of advanced features of safeguards for the rights of incapacitated persons by Agreement for tourist services.
Таран О. С. Забезпечення прав осіб з інвалідністю в договорі на туристичне обслуговування / О. С. Таран // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 38. – С. 46-51.
Keywords: особа з інвалідністю; інклюзивний туризм; договір на туристичне обслуговування; права туриста; недопущення дискримінації за ознакою інвалідності; человек с инвалидностью; инклюзивный туризм; договор на туристическое обслуживание; права туриста; недопущение дискриминации по признаку инвалидности; an incapacitated person; inclusive tourism; agreement for tourist services; tourist rights; preventing disability discrimination; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE