Звернення до джерел національних правових систем для тлумачення загальних принципів права у практиці органів міжнародної кримінальної юстиції - Іліка, М. І.; Ілика, М. И.; Ilika, M. I. (Одеса : Гельветика, 2020)
Загальні принципи права, визнані цивілізованими націями, є одним з основних джерел міжнародної кримінальної юстиції. Їх застосування забезпечує гнучкість та прозорості діяльності міжнародних кримінальних судів та трибуналів, дозволяє їм ефективно реагувати на виклики, які з’являються під час ухвалення рішень. Водночас у процесі застосування загальних принципів права дуже часто постає проблема їх тлумачення. Ефективним шляхом здійснення тлумачення є звернення із цією метою до національних правових систем. Такий шлях виглядає і найбільш логічним, оскільки більшість загальних принципів права з’явилися саме в національному правовому контексті, їх застосування на міжнародному рівні нерозривно пов’язане із правильним розумінням їхнього первинного значення. У статті розглядаються приклади зі звернення міжнародних кримінальних судів та трибуналів до національних правових систем для тлумачення загальних принципів права. Зазначається, що з метою тлумачення використовується широке коло джерел: національне законодавство, судова практика, доктрина національного права тощо. Наголошується, що в такому зверненні дуже важливе забезпечення географічної різноманітності та представництва різних правових систем. Робиться висновок, що тлумачення загальних принципів права через звернення до національних правових систем є широко застосовуваною практикою у сфері міжнародної кримінальної юстиції. Міжнародні кримінальні суди і трибунали звертаються як у цілях підтвердження існування та застосування загальних принципів, так і з метою встановлення їхнього змісту. У статті наголошується, що важливою умовою здійснення такого тлумачення є дотримання компаративістських підходів, що є гарантією їхнього універсального характеру як джерела права. Застосування такого тлумачення є свідченням того, що загальні принципи права є загальновизнаними джерелами кримінального та міжнародного кримінального права, слугують зв’язковою ланкою між ними.

The general principles of law recognized by civilized nations are one of the main sources of international criminal justice. Their application ensures the flexibility and transparency of international criminal courts and tribunals, which allows them to respond to challenges that arise in the process of a decision-making.At the same time, in the process of their application, the problem of their interpretation often arises. An effective way for the interpretation is to refer to national legal systems. This is the most logical way, because most of the general principles of law were created in the national legal context and their application at the international level is inextricably linked with a correct understanding of their primary meaning.The articles examine examples of the establishment of international criminal courts and tribunals in national legal systems to interpret general principles of law. It is determined that in the process of interpreting is used a wide range of sources: national legislation, case law, doctrine of national law, etc. It is emphasized that within such an application it is very important to ensure the geographical diversity and representation of different legal systems.

Общие принципы права, признанные цивилизованными нациями, является одним из основных источников международной уголовной юстиции. Их применение обеспечивает гибкость и прозрачности деятельности международных уголовных судов и трибуналов, позволяет эффективно реагировать на вызовы, которые появляются при принятии решений. В то же время в процессе применения общих принципов права очень часто встает проблема их толкования. Эффективным путем осуществления толкование обращения с этой целью в национальных правовых систем. Такой путь выглядит и наиболее логичным, поскольку большинство общих принципов права появились именно в национальном правовом контексте, их применение на международном уровне неразрывно связано с правильным пониманием их первоначального значения. В статье рассматриваются примеры из обращения международных уголовных судов и трибуналов в национальных правовых систем для толкования общих принципов права. Отмечается, что с целью толкования используется широкий круг источников: национальное законодательство, судебная практика, доктрина национального права и тому подобное. Отмечается, что в таком обращении очень важно обеспечение географического разнообразия и представительства различных правовых систем. Делается вывод, что толкование общих принципов права через обращение к национальным правовых систем является широко применяемой практикой в ​​сфере международной уголовной юстиции. Международные уголовные суды и трибуналы обращаются как в целях подтверждения существования и применения общих принципов, так и с целью установления их содержания. В статье отмечается, что важным условием осуществления такого толкования является соблюдение компаративистских подходов, что является гарантией их универсального характера как источника права. Применение такого толкования является свидетельством того, что общие принципы права являются общепризнанными источниками уголовного и международного уголовного права, служат связующим звеном между ними.
Іліка М. І. Звернення до джерел національних правових систем для тлумачення загальних принципів права у практиці органів міжнародної кримінальної юстиції / М. І. Іліка // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 87 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 43-49.
Keywords: загальні принципи права; правотлумачення; МВТ; МТКЮ; МТР; general principles of law; legal interpretation; IMT; ICTY; ICTR; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE