Гендерно-рольове питання у сучасному українському суспільстві: світоглядний аспект - Рубан, О. В.; Ruban, O. V. (My University, 2018)
В статті проаналізовані світоглядні тенденції щодо ґендерних ролей та проблема змін світоглядних установок у ґендерній сфері в сучасному українському суспільстві. Розглянуте питання порушень статевої та ґендерної ідентичності та можливі наслідки порушень, як для окремої особистості, так і суспільства в цілому. Запропоновані стратегії поведінки в ситуації ґендерно-рольового конфлікту і кроссґендерності (межа патології ґендерної ідентичності).

В статье проанализированы мировоззренческие тенденции относительно гендерных ролей и проблема изменений мировоззренческих установок в гендерной сфере в современном украинском обществе. Рассмотрен вопрос нарушения гендерной и половой идентичности и возможные последствия нарушений, как для отдельной личности так и в целом для общества. Предложены стратегии поведения в ситуации гендерно-ролевого конфликта и кроссгендерности (граница патологии гендерной идентичности).

The article analyzes ideological tendencies in relation to gender roles and the problem of ideological settings changes in gender sphere of the modern Ukrainian society. The issue of gender and gender identity violations and the possible consequences of it for both the individual person and society as a whole are considered. The behavior strategies in the situation of gender-role conflict and cross-gender are proposed (the limit of the pathology of gender identity).
Рубан О. В. Гендерно-рольове питання у сучасному українському суспільстві: світоглядний аспект / О. В. Рубан // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 23. - С. 31-34.
Keywords: паритетний світогляд; кроссґендерність; гомосексуалізм; трансвестизм; транссексуалізм; стратегії поведінки; паритетное мировоззрение; кроссгендерность; гомосексуализм; трансвестизм; транссексуализм; стратегии поведения; parity worldview; cross-gender; homosexuality; transvestism; transsexualism; behavioral strategies