Актуальні питання зупинення виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам - Забродіна, Олена Валентинівна; Забродіна, О. В.; Zabrodina, Olena V. (Одеса : Гельветика, 2019)
Стаття присвячена актуальним проблемам соціального захисту внутрішньо переміщених осіб під час нарахування та виплати пенсій. Автором проаналізовано загальні підстави зупинення таких виплат та підстави їх поновлення, оскарження таких дій представників Пенсійного фонду України, а також досліджені найпоширеніші проблеми реалізації права внутрішньо переміщених осіб на отримання пенсії як виплати, заслуженої попередньою працею, і яка є однією з форм соціального захисту. Відповідно до ч. 4 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» встановлення зв’язків та взаємодія органів державної влади України, їх посадових осіб, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території, допускається виключно з метою забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод громадян України, виконання міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, сприяння відновленню в межах тимчасово окупованої території конституційного ладу України. Отже, порядок обміну та підтвердження інформації між державними органами з приводу встановлення зв’язків та взаємодії органів державної влади України, їх посадових осіб, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території, допускається виключно з метою забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод громадян України, виконання міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, сприяння відновленню в межах тимчасово окупованої території конституційного ладу України, і є обов’язком безпосередньо таких державних органів. Проаналізована відповідна судова практика з даної проблематики та зроблені пропозиції щодо спрощення здійснення та захисту соціальних прав вимушених переселенців. Згідно зі ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. При цьому згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Отже, Пенсійний фонд України у своїй діяльності зобов’язаний діяти лише у встановлений законом спосіб, суворо дотримуючись як прав, так і законних інтересів внутрішньо переміщених осіб.

The article deals with topical problems of social protection of internally displaced persons during the accrual and payment of pensions, the author analyzes the general reasons for suspension of such payments and grounds for their renewal, the appeal of such actions by representatives of the Pension Fund of Ukraine, as well as explores the most common problems of exercising the right of internally displaced persons to receive pensions. benefits earned by previous work and which is a form of social protection. Pursuant to Part 4 of Article 9 of the Law of Ukraine “On Ensuring the Rights and Freedoms of Citizens and the Legal Regime in the Temporarily Occupied Territory of Ukraine” bodies (officials) established in a temporarily occupied territory are allowed solely for the purpose of securing the national interests of Ukraine, protecting the rights and freedoms of Ukrainian citizens, fulfilling international treaties, agreeing to obligations the nature of which was provided by the Verkhovna Rada of Ukraine, facilitating the restoration within the temporarily occupied territory of the constitutional order of Ukraine. Therefore, the procedure for the exchange and confirmation of information between state bodies concerning the establishment of relations and interaction of state authorities of Ukraine, their officials, local self-government bodies and their officials with illegal bodies (officials) established in a temporarily occupied territory is allowed. for the purpose of securing the national interests of Ukraine, protecting the rights and freedoms of Ukrainian citizens, fulfilling international treaties, the consent of which was rendered compulsory by the Verkhovna Rada of Ukraine, assistance from the restoration within the temporarily occupied territory of the constitutional system of Ukraine, and is the responsibility of such state bodies directly. Relevant jurisprudence on the subject has been analyzed and proposals have been made to simplify the exercise and protection of the social rights of displaced persons. According to Art. 55 of the Constitution of Ukraine, the rights and freedoms of a person and a citizen are protected by a court, everyone is guaranteed the right to appeal in court the decisions, actions or omissions of state authorities, local self-government bodies, officials and officials. However, according to Part 2 of Article 19 of the Constitution of Ukraine, state authorities, local self-government bodies, their officials are obliged to act only on the basis, within the powers and in the manner provided by the Constitution and laws of Ukraine. Therefore, the Pension Fund of Ukraine in its activities is obliged to act only in the manner prescribed by law, and strictly respecting the rights of such legitimate interests of internally displaced persons, in particular.
Забродіна О. В. Актуальні питання зупинення виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам / О. В. Забродіна // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2019. - № 4. - С. 155-160.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; internally displaced persons; pension; social rights; social benefits; social protection; внутрішньо переміщені особи; соціальні виплати; соціальний захист; соціальні права; пенсія