Психологічні основи діалогу в ментальній культурі суспільства : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Балтаджи, Поліна Миколаївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Шляхом теоретико-методологічного аналізу наукових джерел встановлено, що діалог може стати не лише засобом подолання конфлікту, а і засобом соціальної інтеграції, який дозволить деконструювати соціальні групи, продемонструвати їх неоднорідність. Діалог виступає засобом спілкування рівних, технологією побудови горизонтальних суспільних зв’язків необхідних для самозбереження і розвитку суспільства, подолання кризи. Діалог не має на меті переконати іншу сторону в своїй правоті – він має констатувати різницю підходів та допомогти почути іншу позицію. Особливу увагу приділено взаємозв’язку діалогу з ментальною культурою, яка включає цінності, норми, традиції та моделі поведінки, що визначають соціальну взаємодію. Встановлено, що серед визначальних факторів, що сприяють конструктивній комунікації у формі діалогу пріоритет надається показникам поваги, щирості, емоційній нейтральності, емпатії. Визначено важливість розвитку діалогічної культури, що потребує цілеспрямованого впровадження освітніх програм, тренінгів та ініціатив для різних соціальних груп. Високий рівень розвитку діалогічних навичок значно підвищує ефективність комунікації, сприяє збереженню соціальних зв’язків і зміцненню ментальної культури. Рекомендовано популяризувати діалогічну взаємодію як основу гармонійного співіснування в суспільстві через медіа, соціальні проєкти та культурні ініціативи. Through theoretical and methodological analysis of scientific sources, it was established that dialogue can become not only a means of overcoming conflict, but also a means of social integration, which will allow deconstructing social groups, demonstrating their heterogeneity. Dialogue is a means of communication of equals, a technology for building horizontal social ties necessary for self-preservation and development of society, overcoming the crisis. The dialogue is not intended to convince the other side of its rightness - it should state the difference of approaches and help to hear a different position. Particular attention is paid to the relationship of dialogue with mental culture, which includes values, norms, traditions and patterns of behavior that determine social interaction. It is established that among the determining factors contributing to constructive communication in the form of dialogue, priority is given to indicators of respect, sincerity, emotional neutrality, empathy. The importance of developing a dialogical culture has been determined, which requires targeted implementation of educational programs, trainings and initiatives for various social groups. The high level of development of dialogical skills significantly increases the effectiveness of communication, contributes to the preservation of social ties and the strengthening of men the basis for harmonious coexistence in society through media, social projects and cultural initiatives.
Балтаджи П. М. Психологічні основи діалогу в ментальній культурі суспільства : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / П. М. Балтаджи. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 44 с.
Keywords: діалог; комунікація; ментальна культура; суспільство; dialogue; communication; mental culture; society