Визначення параметрів захистних систем блокування за допомогою алгоритму бінарного пошуку : кваліфікаційна (бакалаврська) робота 125 «Кібербезпека» - Єрохін, Ілля Олександрович (Одеса : НУ «ОЮА», 2024)
Кваліфікаційна робота на тему «Визначення параметрів захисних систем блокування за допомогою алгоритму бінарного пошуку» на здобуття першого(бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека, освітньою програмою: Кібербезпека, містить 23 рисунки, 1 таблицю, 3 додатки, 8 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на (37) сторінках загального тексту і (24) сторінках основного тексту. У процесі роботи було проаналізовано стратегії та алгоритми атаки та захисту серверів, зокрема алгоритм бінарного пошуку, вивчено особливості та принципи роботи fail2ban. Для реалізації було вибрано програми та бібліотеки, проаналізовано та протестовано модель серверу, та описано його характеристики. Обрано алгоритм бінарного пошуку для дослідження ефективності його використання під час атаки на сервер захищений fail2ban. Реалізація проводилась з використанням мови програмування Python, середовища PyCharm та бібліотеки paramiko, програм OpenBSD ssh server, fail2ban 0.11 2-2 Результати досліджують показують високу ефективність алгоритму бінарного пошуку у порівнянні з іншими способами та використовують значно менше ресурсів. Результати роботи можуть бути використані при проектуванні або налаштуванні засобів захисту як частини системи захисту серверу, а також можуть слугувати для академічних досліджень у сфері безпеки веб-додатків або вивчення методів атак на веб-додатки. Qualification Work on the Topic "Determination of Parameters for Blocking Protection Systems Using the Binary Search Algorithm" for Obtaining the First (Bachelor's) Level of Higher Education in Specialty 125 Cybersecurity and Data Protection, Educational Program: Cybersecurity The work contains 23 figures, 1 table, 3 appendices, and 8 literary sources according to the reference list. The work is completed on 37 pages of general text and 24 pages of main text. In the course of the work, strategies and algorithms for server attacks and defenses were analyzed, specifically the binary search algorithm, as well as the features and principles of fail2ban. Programs and libraries were selected for implementation, the server model was analyzed and tested, and its characteristics were described. The binary search algorithm was chosen to study its efficiency during an attack on a server protected by fail2ban. The implementation was carried out using the Python programming language, the PyCharm environment, the paramiko library, OpenBSD ssh server programs, and fail2ban 0.11 2-2. The research results demonstrate the high efficiency of the binary search algorithm compared to other methods, utilizing significantly fewer resources. The results of the work can be applied in the design or configuration of protection tools as part of a server protection system, and they can also be used for academic research in the field of web application security or the study of attack methods on web applications.
Єрохін І. О. Визначення параметрів захисних систем блокування за допомогою алгоритму бінарного пошуку : кваліфікаційна (бакалаврська) робота 125 «Кібербезпека». – Одеса : НУ «ОЮА», 2024. – 36 с.