Правові основи церковного служіння в Збройних Силах України - Скуріхін, Сергій Миколайович; Скуріхін, С. М.; Skurikhin, Serhii M. (My University, 2021)
Стаття присвячена висвітленню питань правового регулювання діяльності військових капеланів у Збройних Силах України. Очевидно, що одним із ключових питань військово-релігійних відносин в Україні є введення в Збройних Силах інституту військового духовенства. Зазначається, що, незважаючи на наявність норм міжнародних договорів, які мають універсальний характер, у кожній правовій системі світу питання щодо впровадження інституту військового духовенства (капеланів) у збройних силах, його діяльності й правового регулювання мають певні особливості. Військово-релігійні відносини в Україні мають власну історію, традиції та особливості. Сьогодні питання свободи совісті й віросповідання в Збройних Силах України ґрунтуються передусім на нормах Конституції та положеннях законів України. У статті здійснено стислий історичний аналіз взаємовідносин між армією та церквою в Україні, а також досліджено нормативно-правове регулювання інституту військових капеланів у Збройних Силах України на сучасному етапі. Процес формування інституту військових священників (капеланів) в Україні відбувався продовж тривалого періоду й безпосередньо пов’язаний із духовною та культурною спадщиною українського народу. Зі здобуттям незалежності в Україні відновлюються історичні традиції військово-релігійних відносин, відбувається становлення інституту капеланів. За останні три десятиріччя співпраця між Збройними Силами та церквами пройшла різні стадії розвитку, на кожній із яких поставали проблеми, вирішення яких підштовхнуло учасників процесу до нормативного закріплення й інституалізації взаємин. Сьогодні вже існує концептуальне розуміння значення й ролі церкви в організації душпастирської опіки та задоволенні релігійних потреб військовослужбовців Збройних Сил України, а також розроблена певна нормативно-правова база, яка дає змогу реалізовувати ці завдання. Попри значні зрушення в створенні інституту військових священників в Україні, цей процес не є завершеним. Наступним етапом становлення капеланства в українській армії має стати законодавче врегулювання діяльності цього інституту, приведення у відповідність до закону підзаконних нормативно-правових актів.

The article is devoted to the issues of legal regulation of the military chaplain’s activities in the Armed Forces of Ukraine. It is obvious that one of the key issues of military-religious relations in Ukraine is the introduction of the institute of military clergy in the Armed Forces. It is noted that despite the existence of norms of international treaties that are universal in nature, in every legal system of the world the question of the introduction of the institution of military clergy (chaplains) in the armed forces, its activities and legal regulation have certain features. Military-religious relations in Ukraine have their own history, traditions and features. Today, issues of freedom of conscience and religion in the Armed Forces of Ukraine are based primarily on the norms of the Constitution and the provisions of the laws of Ukraine. The article provides a brief historical analysis of the relationship between the army and the church in Ukraine, as well researched the legal regulation of the institute of military chaplains in the Armed Forces of Ukraine at the present stage. The process of forming the institute of military priests (chaplains) in Ukraine has been going on for a long time and is directly related to the spiritual and cultural heritage of the Ukrainian people. With the acquisition of independence, the historical traditions of military-religious relations are being restored in Ukraine, and the institution of chaplains is being formed. Over the past three decades, cooperation between the Armed Forces and the churches has undergone various stages of development, each of them has posed problems, the solution of which has pushed the participants in the process to normative consolidation and institutionalization of relations. Today there is a conceptual understanding of the importance and role of the church in the organization of pastoral care and meeting the religious needs of servicemen of the Armed Forces of Ukraine, as well as developed a legal framework that allows these tasks. Despite significant progress in establishing an institute of military priests in Ukraine, this process is not complete. The next stage in the formation of the chaplaincy in the Ukrainian army should be the legislative regulation of the activities of this institution, and bringing in line with the law bylaws.
Скуріхін С. М. Правові основи церковного служіння в Збройних Силах України / С. М. Скуріхін // Юридичний науковий електронний журнал. – 2021. – № 1. – С. 33-37. DOI https://doi.org/10.32782/2524-0374/2021-1/6
Keywords: військово-релігійні відносини; військовий капелан; служба військового духовенства в Збройних Силах України; military-religious relations; military chaplain; service of the military clergy in the Armed Forces of Ukraine; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE