Зміна виду та розміру адміністративного стягнення адміністративним судом: межі допустимого втручання - Тодощак, О. В.; Тодощак, Олег Володимирович; Todoshchak, Oleh V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Судовий контроль у справах про адміністративні правопорушення виступає ключовим інструментом забезпечення законності рішень суб’єктів владних повноважень, однак його реалізація має відбуватися в межах чітко визначеної процесуальної функції. На практиці виникає проблема визначення меж повноважень суду при перегляді відповідних постанов, зокрема щодо можливості зміни виду та розміру адміністративного стягнення. Відсутність чітких законодавчих орієнтирів у цій частині створює ризик трансформації судового контролю у повторний розгляд справи по суті з підміною функцій адміністративного органу. Ця проблема потребує доктринального уточнення з урахуванням співвідношення норм КАС України та КУпАП.
Тодощак О. В. Зміна виду та розміру адміністративного стягнення адміністративним судом: межі допустимого втручання. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 21-25. DOI: https://doi.org/10.32837/11300.32936
Keywords: адміністративне судочинство; адміністративне правопорушення; адміністративне стягнення; дискреційні повноваження; судовий контроль; пропорційність; administrative justice; administrative offense; administrative sanction; discretionary powers; judicial review; proportionality