Pilot judgment procedure before the European Court of Human Rights: compliance with the pilot judgments delivered by the European Court of Human Rights - Pushkar, P. V.; Пушкар, П. В. (Одеса : Фенікс, 2012)
Pilotjudgments of the European Court of Human Right are proposing an effective and important solution for repetitive cases pending before the European Court of Human Rights. The practice of adoption of these judgments, their number and legal procedures, established in the Rules of the Court, have grown and developed in the recent years, allowing State whether the procedure is wellfunctioning. While the procedure of pilotjudgments remains an important mean of dialogue on compliance with the Convention between the Court and the respondent State, the efficiency in their enforcement depends not only on the willingness, but also on ability of the State to comply with specific indications in such a pilotjudgment.

Пілотні рішення Європейського Суду з прав людини розглядаються як ефективний та дієвий механізм вирішення проблеми навантаження Європейського Суду з прав людини з точки зору опрацювання справ, що стосуються повторюваних порушень Конвенції. практика постановлення таких рішень, їх кількість та правова процедура, закріплена в Регламенті Суду, значно розвинулися за останні роки, надаючи можливість оцінити наскільки дієвою є процедура пілотних рішень. Однак, незважаючи на те, що процедура пілотних рішень залишається важливим елементом діалогу з питань дотримання Конвенції між Судом та державою-відповідачем, ефективність виконання таких рішень залежатиме не тільки від бажання, а й від реальних можливостей держави дотриматися вимог зазначених у такому пілотному рішенні.

Пилотные решения Европейского Суда по правам человека рассматриваются как эффективный и действенный механизм разрешения проблемы нагрузки Европейского Суда по правам человека с точки зрения работы с делами, которые касаются повторяющихся нарушений Конвенции. практи ка постановления таких решений, их количество и правовая процедура, закрепленная в Регламенте Суда, значительно изменились за последние годы, предоставляя возможность оценить насколько действенной является эта процедура. Однако, несмотря на то что процедура пилотных решений остается важным элементом диалога относительно соблюдения Конвенции осуществляющего между Судом и государствомответчиком, эффективность исполнения таких решений будет зависеть не только от желания, но и реальных возможностей государства исполнить требования, изложенные в таком решении.
Pushkar P. V. Pilot judgment procedure before the European Court of Human Rights: compliance with the pilot judgments delivered by the European Court of Human Rights / P. V. Pushkar // Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини : зб. наук. cт. Міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса, 15 вересня 2012 р.) / за ред. С. В. Ківалова ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 90-99.
Keywords: European Court of Human Rights; pilot-judgment procedure; enforcement of a pilot-judgment; repetitive cases; Європейський Суд з прав людини; процедура пілотних рішень; виконання пілотного рішення; справи, що стосуються повторюваних порушень; Европейский Суд по правам человека; процедура пилотных решений; исполнение пилотного решения; дела, касающиеся повторяющихся нарушений