Вплив легкого дофаміну нажиття сучасної молоді : кваліфікаційна робота – бакалаврський дослідницький проєкт 053 «Психологія» - Флоря, Марія-Маргарита Олександрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Бакалаврський дослідницький проєкт на здобуття освітнього ступеня «Бакалавр» за спеціальністю 053 «Психологія». Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2025 рік. Бакалаврський проєкт присвячений актуальній темі дослідження впливу феномену «легкого дофаміну» на психоемоційний стан і поведінкові особливості сучасної молоді в умовах цифрової епохи. У роботі теоретично обґрунтовано поняття дофаміну як нейромедіатора системи винагороди, розкрито природу явища «легкого дофаміну» як форми миттєвого задоволення, пов’язаного з цифровими технологіями. Особливу увагу приділено соціальним мережам, відеоконтенту, мобільним застосункам як основним джерелам цифрової стимуляції.Здійснено емпіричне дослідження, у якому проаналізовано зв’язок між частотою використання джерел «легкого дофаміну» та показниками емоційного вигорання, тривожності, самооцінки, концентрації уваги й мотивації серед студентської молоді. Виявлено, що надмірне споживання дофамінових стимулів асоціюється з емоційною нестабільністю, зниженням академічної мотивації та зростанням прокрастинації. На основі результатів розроблено психопрофілактичні рекомендації щодо формування навичок цифрової гігієни, емоційної саморегуляції та критичногоставлення до цифрового контенту, що сприятиме зниженню залежності від миттєвих задоволень та підвищенню психологічного благополуччя молоді. Qualification scientific work on the rights of the manuscript. Bachelor's research project for the degree of Bachelor in the specialty 053 “Psychology”. National University “Odesa Law Academy”, Odesa, 2025.The bachelor's project is devoted to the topical topic of researching the impact of the phenomenon of “easy dopamine” on the psycho-emotional state and behavioral characteristics of modern youth in the digital age. The bachelor's project is devoted to the topical issue of studying the influence of the phenomenon of “light dopamine” on the psycho-emotional state and behavioral characteristics of modern youth in the digital age.The work theoretically substantiates the concept of dopamine as a neurotransmitter of the reward system, reveals the nature of the phenomenon of “easy dopamine” as a form of instant gratification associated with digital technologies. Particular attention is paid to social networks, video content, and mobile applications as the main sources of digital stimulation.An empirical study analyzing the relationship between the frequency of use of“easy dopamine” sources and indicators of emotional burnout, anxiety, self-esteem, concentration and motivation among students is carried out. It has been found that excessive consumption of dopamine stimuli is associated with emotional instability, decreased academic motivation, and increased procrastination. Based on the results, psychoprophylactic recommendations for the development of digital hygiene skills, emotional self-regulation, and critical attitudes toward digital content have been developed, which will help reduce dependence on instant gratification and improve the psychological well-being of young people.
Флоря М. М. О. Вплив легкого дофаміну нажиття сучасної молоді : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / М. М. О. Флоря. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 48 с. – Режим доступу:
Keywords: дофамін; цифрова залежність; емоційний стан; молодь; саморегуляція; dopamine; digital addiction; emotional state; youth; self-regulation