Дослідження фізичного стану студентів з країн Близького Сходу - Фідірко, Марина Олександрівна; Фідірко, М. О.; Фидирко, Марина Александровна; Fidirko, Maryna O.; Долгієр, Євдокія Володимирівна; Долгієр, Є. В.; Долгиер, Евдокия Владимировна; Dolhiier, Yevdokiia V.; Мороз, Ігор Вікторович; Мороз, І. В.; Мороз, Игорь Викторович; Moroz, Ihor V.; et al. (м. Одеса, 2020)
У статті аналізується проблема сучасних уявлень про фізіологічні механізми, які підтримують стан здоров’я іноземних студентів у системі організм-середовище в умовах навчання у закладах вищої освіти України. Поставлено за мету дати порівняльну характеристику фізичного стану студентів з країн Близького Сходу. У дослідженні брали участь студенти-чоловіки ІV року навчання з Єгипту та Ізраїлю. Проведено аналіз спеціальної науково-методичної літератури, параметрів фізичного розвитку та показників діяльності серцево--судинної та вегетативної нервової систем, фізичної працездатності. Дослідження показало переважання морфофункціональних показників обстежених ізраїльтян в порівнянні зі студентами з Єгипту за життєвим індексом, силовим індексом кистьової та станової динамометрії, екскурсією грудної клітки. Вірогідно більша кількість студентів з Єгипту (36,4%) мала надлишкову масу тіла, ніж студентів з Ізраїлю (8,3%). За індексом Кердо, орто- та кліностатичною пробою, які характеризують вплив симпатичної або парасимпатичної гілок вегетативної регуляції, отримані вірогідні (р ≤ 0,05) відмінності між групами обстежуваних, що дозволяє стверджувати про незбалансовану вегетативну регуляцію організму іноземних студентів, так, в певній мірі у студентів з Ізраїлю є схильність до переважання парасимпатикотонічних впливів, тоді як в студентів з Єгипту – схильність до переважання симпатикотонічних ефектів. Вивчення типів реакції серцево-судинної системи на дозоване фізичне навантаження та фізичної працездатності свідчить, що у більшості обстежених іноземних студентів спостерігалися нормотензивний тип реакції на фізичне навантаження, високий та вище за середній рівень фізичної працездатності. За даними проведеного дослідження, виявлено негативний вплив навколишнього середовища на механізми вегетативного забезпечення діяльності серцево-судинної системи, що потребує певної уваги та своєчасної адекватної корекції з метою профілактики розладів у нервовій діяльності та адаптаційних можливостях організму обстежених.

The article analyzes the problem of the modern ideas about the physiological mechanisms, which support the health of foreign students in the organism-environment system in the conditions of study in institutions of higher education of Ukraine. The aim is to give a comparative characteristics of student's physical state from Middle East countries. The male fourth-year students from Egypt and Israel have participated in the study. The authors carried out the analysis of special scientific and methodical literature, parameters of physical development and indicators of cardiovascular and autonomic nervous systems, physical work capacity of the foreign students. The study has showed the predominance of morphofunctional indicators of Israelis in comparison with students from Egypt in indicators of life index, strength index of wrist and posture dynamometry, chest excursion. It is probable that most of students from Egypt (36,4%) had overweight than students from Israel (8,3%). According to the Kerdoe’s Vegetative Index, ortho- and clinostatic tests, which characterize the influence of sympathetic or parasympathetic divisions of autonomic regulation, the probable (p ≤ 0,05) differences between the groups of subjects have been obtained, that allows to state that foreign students have the imbalance in the autonomic regulation of body, so, to some extent, students in Israel have a tendency towards predominance of parasympathicotonic influences, while students from Egypt have a tendency towards predominance of sympathicotonic effects. The study of cardiovascular system types of physical activity and physical work capacity shows that most of the foreign students had a normotensive type of reaction to physical exertion, high and above average level of physical work capacity. According to the conducted study, a negative impact of the environment on the mechanisms of autonomic support of the cardiovascular system was revealed, that requires some attention and timely adequate correction in order to prevent disorders of the nervous activity and the adaptive capacities of the students’ body in the analyzed groups.

В статье анализируется проблема современных представлений о физиологических механизмах, которые поддерживают состояние здоровья иностранных студентов в системе организм-среда в условиях обучения в учреждениях высшего образования Украины. Поставлена ​​цель дать сравнительную характеристику физического состояния студентов из стран Ближнего Востока. В исследовании принимали участие студенты-мужчины 4 года обучения из Египта и Израиля. Проведен анализ специальной научно-методической литературы, параметров физического развития и показателей деятельности сердечно-сосудистой и вегетативной нервной систем, физической работоспособности. Исследование показало преобладание морфофункциональных показателей обследованных израильтян по сравнению со студентами из Египта по жизненным индексом, силовым индексом кистевой и становой динамометрии, экскурсией грудной клетки. Вероятно большее количество студентов из Египта (36,4%) имела избыточную массу тела, чем студентов из Израиля (8,3%). По индексу Кердо, орто и клиностатической пробой, характеризующих влияние симпатической или парасимпатической ветвей вегетативной регуляции, полученные достоверные (р ≤ 0,05) различия между группами обследуемых, что позволяет утверждать о несбалансированной вегетативной регуляции организма иностранных студентов, так, в определенной степени у студентов из Израиля есть склонность к преобладанию парасимпатикотоничных воздействий, тогда как у студентов из Египта - склонность к преобладанию симпатикотонических эффектов. Изучение типов реакции сердечно-сосудистой системы на дозированную физическую нагрузку и физической работоспособности свидетельствует, что в большинстве обследованных иностранных студентов наблюдались нормотензивный тип реакции на физическую нагрузку, высокий и выше среднего уровень физической работоспособности. По данным проведенного исследования, выявлено негативное влияние окружающей среды на механизмы вегетативного обеспечения деятельности сердечно-сосудистой системы, что требует определенного внимания и своевременной адекватной коррекции с целью профилактики расстройств в нервной деятельности и адаптационных возможностях организма обследованных.
Фідірко М. О. Дослідження фізичного стану студентів з країн Близького Сходу / М. О. Фідірко, Є. В. Долгієр, І. В. Мороз, І. Д. Смолякова // Науково-практичний журнал "Наука і освіта". – 2020. – №1. – С. 75-81.
Keywords: іноземні студенти; фізичний стан; фізичний розвиток; функціональний стан; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Social work::Sports research; foreign students; physical state; physical growth; functional state; иностранные студенты; физическое состояние; физическое развитие; функциональное состояние