Санітарне очищення території населеного пункту: сучасні проблеми адміністративно-правового регулювання - Покатаєв, Павло Сергійович; Покатаев, Павел Сергеевич; Pokataiev, Pavlo S. (Одеса : Гельветика, 2018)
Доведено недосконалість наявної структури системи санітарного очищення території населених пунктів. Встановлено необхідність вирішення проблеми щодо роздільного збирання побутових відходів, запропоновано запровадження досвіду Німеччини щодо виховання культури населення та підняття мотивації до сортування відходів. Виявлено наявну проблему утилізації відходів у сільській місцевості. З урахуванням досвіду Франції запропоновано її вирішення шляхом внесення змін до ст. 35-1 Закону України «Про відходи» та Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження правил надання послуг з вивезення побутових відходів». З огляду на політику підвищення ефективності управління суспільним розвитком і спрямування на децентралізацію управління запропоновано створення Моделі координаційного агента для управління потоками побутових відходів на об’єднаних територіальних громадах у межах їх співробітництва.

Санитарная очистка территории населенных пунктов: современные проблемы административно-правового регулирования. Доказано несовершенство существующей структуры системы санитарной очистки территории населенных пунктов. Установлена необходимость решения проблемы по раздельному сбору бытовых отходов, предложено введение опыта Германии по воспитанию культуры населения и повышению мотивации к сортировке отходов. Выявлена имеющаяся проблема утилизации отходов в сельской местности. С учетом опыта Франции предложено ее решение путем внесения изменений в ст. 35-1 Закона Украины «Об отходах» и Постановление Кабинета Министров Украины «Об утверждении правил предоставления услуг по вывозу бытовых отходов». Учитывая политику повышения эффективности управления общественным развитием и направленность на децентрализацию управления, предложено создание Модели координационного агента для управления потоками бытовых отходов на объединенных территориальных общинах в рамках их сотрудничества.

Sanitary cleaning of settlements: current problems of administrative regulation. The imperfection of the existing structure of the sanitation system of the territory of settlements is proved. The need for solving the problem of separate collection of household waste has been established, the introduction of German experience in raising the culture of the population and increasing motivation for sorting waste has been proposed. The existing problem of waste disposal in rural areas is identified. Based on the experience of France, a solution was proposed by amending Art. 35-1 of the Law of Ukraine "On Waste" and the Decree of the Cabinet of Ministers of Ukraine "On the approval of the rules for the provision of services for the removal of household waste." Considering the policy of improving the efficiency of public development management and the focus on decentralization of management, it is proposed to create a Coordinating Agent Model for managing household waste streams in the united territorial communities as part of their cooperation.
Покатаєв П. С. Санітарне очищення території населеного пункту: сучасні проблеми адміністративно-правового регулювання / П. С. Покатаєв // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 21 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2018. – C. 92–102.
Keywords: sanitary clearing of the territory; settlements; administrative and legal regulation; domestic waste; improvement of settlements; санітарне очищення території; населені пункти; адміністративно-правове регулювання; побутові відходи; благоустрій населених пунктів; санитарная очистка территории; населенные пункты; административно-правовое регулирование; бытовые отходы; благоустройство населенных пунктов